Bugetul municipiului Suceava se ridică în 2020 la aproape 600 de milioane de lei. Cei mai mulți bani vor merge pentru modernizarea transportului public și asfaltări. La învățământ primarul Ion Lungu propune proiecte de digitalizare


Intră acum și în grupul de

Bugetul Primăriei municipiului Suceava este de 535 de milioane de lei în acest an, a anunțat, miercuri, primarul Ion Lungu, după consultările avute atât cu direcțiile din Primărie, consilierii locali, cu directorii de unități școlare.

El a spus că bugetul creditelor interne este de 47 de milioane de lei, bugetul școlilor din venituri proprii 15,4 milioane de lei, ceea ce face ca bugetul centralizat să fie de 597,5 milioane de lei.

Din acest buget 45,76 la sută este pentru funcționare, iar 54,23 la sută pentru secțiunea de dezvoltare.

„Această creștere a bugetului în 2020 cu 50 la sută se datorează proiectelor europene angajate care sunt în valoare de circa 60 de milioane de euro, fiind incluse în acest an sume de circa 45 de milioane de euro”, a spus primarul.

Ion Lungu a subliniat că cea mai mare pondere în buget-38,62 la sută o au investițiile în domeniul transporturi, aici fiind inclus proiectul  integrat cu fonduri europene de transport public local cu autobuze electrice, dar și lucrările de asfaltare pentru care sunt prevăzute fonduri de 10 milioane de euro.

Primarul Sucevei, Ion Lungu – conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Dienstag, 21. Januar 2020

În buget, aproape 11 la sută din sumă este destinată învățământului, a spus primarul care a cerut directorilor să aibă în vedere digitalizarea, respectiv table inteligente, cataloage electronice, singura unitate din municipiu care are început un asemenea proiect fiind Colegiu Național „Ștefan cel Mare”.

Primarul a spus că 9,6 la sută din buget va fi îndreptat spre Domeniul public, cultură și religie, la locuințe de serviciu și dezvoltare publică procentul este de 8,27 la sută, iar pentru protecția mediului 8, 38 la sută.

Autoritățile executive, aparatul de funcționare a Primăriei, au prevăzut 5,48 la sută din buget, datoria publică este de 1,2 la sută, ordinea publică 2,35 la sută, asistența socială, 5,59 la sută, combustibili și energie-4,77 la sută, iar alte cheltuieli-1,33 la sută.

Primarul și-a exprimat încrederea că bugetul va fi adoptat în data de 30 ianuarie în forma convenită în urma consultărilor astfel încât să se poată începe licitațiile pentru proiectele de investiții prevăzute.


Intră acum și în grupul de