Gheorghe Flutur: Guvernul a inițiat procedura prin care Observatorul Astronomic va trece la Universitatea Suceava


Intră acum și în grupul de

Observatorul Astronomic din Suceava va fi transferat la Universitatea Suceava care în prezent îl are în administrare, contrar unei Hotărâri de Guvern din anul 2007 prin care acesta trebuia să fie trecuta în administrarea Muzeului Bucovinei.

Astfel, în urma demersurilor făcute de președintele  CJ Suceava, Gheorghe Flutur, Guvernul a inițiat procedura prin care Observatorul Astronomic din Suceava să treacă la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

„O veste bună pentru Universitate, o veste bună pentru elevi și studenți, o veste bună pentru suceveni. Pentru punerea în valoare a acestui obiectiv, pentru a încuraja performanța tinerilor cercetători, olimpicii noștri de aur, pentru a le putea oferi în continuare cele mai bune condiții de pregătire, dar și pentru a răspunde interesului publicului, aceasta este cea mai bună soluție”, a spus Gheorghe Flutur.

Hotărârea de Guvern prin care se transferă Observatorul Astronomic în proprietatea CJ Suceava arată explicit că acesta va fi administrat de Muzeul Bucovinei.

În 2014, Curtea Constituțională a statuat că administrațiile publice locale nu pot transmite în administrare bunuri decât unor instituții aflate în subordinea acestora și ar fi trebuit ca CJ Suceava să-și revizuiască poziția încă după această decizie a CCR.

În aceste condiții, Consiliul Județean Suceava a discutat în decembrie 2018 un proiect de hotărâre prin care Observatorul Astronomic să treacă în administrarea Muzeului Bucovinei, dar aceasta a fost respinsă, la vremea respectivă președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că va trebui găsită o soluție corectă, respectiv emiterea unei noi Hotărâri de Guvern prin care Observatorul Astronomic să treacă în administrarea USV.


Intră acum și în grupul de