După declararea epidemiei de gripă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis inspectoratelor şcolare mai multe măsuri pe care unităţile de învăţământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul colectivităţilor şcolare


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis, joi, o notă către Inspectoratele Şcolare Judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti cu măsurile obligatorii pe care unităţile de învăţământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivităţile de preşcolari şi elevi.

În nota transmisă de  Ministerul Educaţiei şi Cercetării se precizează că unităţile de învăţământ trebuie să se asigure de efectuarea zilnică a triajului elevilor de către personalul medical din unităţile de învăţământ la începutul fiecărui schimb, iar în cazul apariţiei de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi sau într-o grupă de preşcolari, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda, focarul de colectivitate urmând să fie raportat şi Direcţiei de Sănătate Publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Totodată,  dacă timp de trei zile consecutiv peste 20 la sută dintre elevii unei unităţi de învăţământ absentează din cauza gripei confirmate, cursurile unităţii de învăţământ  se vor suspenda, urmând să se realizeze acţiuni de dezinfecţie în unitatea de învăţământ.

Pentru clasele/grupele unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecţia spaţiilor de învăţământ.

În notă se menţionează că pentru toţii copiii şi elevii vor trebui  asigurate toate condiţiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă, iar unităţile de învăţământ vor asigura obligatoriu apă şi săpun, în timp ce cadrele didactice vor  supraveghea respectarea măsurilor de igienă personală şi colectivă.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, se recomandă spălarea mâinilor ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă, etc.), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor, precum şi consumul de apă doar din surse sigure, autorizate.

MEC mai recomandă amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale, etc, pentru a preveni aglomerarea şi pentru limitarea transmiterii infecţiilor respiratorii, iar revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverinţă medicală.

Totodată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării subliniază importanţa colaborării strânse între cadrele didactice şi părinţi în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

“Unităţile de învăţământ şi Inspectoratele Şcolare  Judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti vor colabora îndeaproape cu personalul din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi al municipiului Bucureşti în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivităţii şcolare”, se arată în nota transmisă de MEC.

Inspectoratele Şcolare Judeţene au obligaţia de a informa zilnic Ministerul Educaţiei şi Cercetării  până în ora 10.00 şi între orele 14.00-16.00, cu toate situaţiile de îmbolnăviri apărute şi numărul unităţilor de învăţământ care îşi suspendă cursurile integral sau parţial din această cauză, se mai precizează în documentul respectiv.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de