A lovit cu hârleţul o bombă explozivă


Intră acum și în grupul de

Un bărbat din Bogata se poate considera norocos după ce a lovit cu hârleţul o bombă explozivă doar la câţiva centimetri de focosul aflat în stare de funcţionare. Miercuri la prânz, Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de m.m. Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, în satul Bogata, comuna Baia, la gospodăria lui Mihai I.

Obiectul suspect a fost descoperit de către proprietari în timp ce săpau un şanţ pentru înlocuirea unei conducte de apă, la doi metri distanţă de locuinţă. Proprietarii au anunţat lucrătorii postului de poliţie local, aceştia anunţând, la ora 11:02 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a trimis la faţa locului echipa pirotehnică.

Pirotehnicienii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de securizare şi evacuare a populaţiei din zonă.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, în urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat o bombă explozivă de aruncător calibrul 82 mm, echipată cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial.

„Proprietarul a avut şansă deoarece, în timp ce săpa, a lovit cu hârleţul corpul bombei. Dacă ar fi lovit câţiva centimetri alături ar fi nimerit focosul, mecanismul de iniţiere provocând explozia. Acesta a înţeles la ce pericol s-a expus abia când pirotehnicienii i-au explicat cât de aproape a fost să provoace un dezastru”, precizează plutonierul major Alin Găleată din cadrul Compartimentului Informare şi relaţii Publice a ISU „Bucovina” Suceava.

Pirotehniştii au cercetat şi detectat amănunţit zona respectivă, după care au făcut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare în astfel de situaţii.
Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de