Tânărul prins în timp ce transporta milioane de țigări de contrabandă a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii oferă detalii: Tânărul fugea în trafic de polițiști cu spatele circa 2 km și a oprit doar după ce s-a tras în pneuri


Intră acum și în grupul de

Tânărul de 26 de ani, din Vicovu de Sus, reținut ieri cu o cantitate imensă de țigări de contrabandă este cercetat penal pentru trei infracțiuni.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, ieri seara, imediat după ce a fost prins, față de tânărul s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, iar ulterior Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Gura Humorului  a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.

Totodată, pe lângă contrabandă, tânărul mai este cercetat și pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare.

Potrivit procurorilor, acesta a preluat împreună cu alte persoane, 104.626 pachete de ţigarete, de provenienţă extracomunitară (duty-free) cunoscând că acestea provin din contrabandă pe care le-a transportat cu ajutorul altor persoane cu autoutilitara marca Mercedes Sprinter de culoare albă, care nu figurează a fi înmatriculat pe teritoriul României, având aplicate plăcuţele cu numerele de înmatriculare aferente altei autoutilitare.

Astfel, în jurul orelor 17:30, în vederea verificării unor informaţii proprii privind depozitarea şi transportul de ţigarete de provenienţă extracomunitară, lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ Suceava s-a deplasat în zona unui imobil de pe raza comunei Moara.

Aceștia au observat faptul că la ora 17:55, din imobilul respectiv, tip hală, a ieşit o autoutilitară tip bus, de culoare albă, care a traversat drumul  209C şi a rămas parcată vizavi de imobil.

La scurt timp, un bărbat a ieşit din hală şi a închis porţile curţii imobilului sus-menţionat, s-a urcat la volanul autoturismului marca Skoda şi, după ce a semnalizat plecarea cu ajutorul farurilor, s-a pus în mişcare, fiind urmat de autoutilitara marca Mercedes Sprinter de culoare albă. Cele două autoturisme şi-au început deplasarea în tandem, pe ruta Liteni-Măzănăeşti, ocazie cu care autoturismul marca Skoda, a desfăşurat mai multe manevre de verificare, prin staţionări şi întoarceri repetate.

Având în vedere cele de mai sus, s-a organizat un filtru pe DN 2E, în localitatea Capu Codrului, la km. 29+300 m şi la ora 18:35, a fost observat autoturismul marca Skoda Octavia, care a trecut în viteză prin dreptul filtrului şi imediat după acesta a fost observată autoutilitara marca Mercedes-Benz Sprinter.

Au fost puse în funcţiune semnalele acustice şi luminoase ale autospecialei şi s-a procedat la efectuarea unui blocaj rutier, dar în acel moment conducătorul autoutilitarei a oprit şi a cuplat transmisia vehiculului în retur, după care a efectuat manevra de mers cu spatele, spre Fălticeni, cu intenţia clară de a se sustrage controlului. Acţiunea de urmărire a autoutilitarei s-a desfăşurat pe o distanţă de aproximativ 2000 m, pe direcţia Gura Humorului-Fălticeni, aceasta rulând cu spatele cu o viteză de 60-70 km/h, având un mers sinuos de pe un sens de mers pe celălalt, cu intenţia de a scăpa de organele de poliţie.

S-a solicitat verbal persoanei aflate la volanul autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, prin intermediului sistemului acustic al autospecialei să oprească, dar nu s-a conformat cu indicaţiile poliţiştilor.

Întrucât punea în pericol siguranţa circulaţiei rutiere, pentru a-l opri, a fost somat în repetate rânduri că se va folosi armamentul din dotare însă nu s-a conformat sens în care s-au executat trei focuri în plan vertical. Conducătorul auto a continuat acțiunea de sustragere, astfel că s-au executat trei focuri de armă înspre pneurile autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, unul dintre acestea nimerind anvelopa roţii stânga faţă şi altul anvelopa roţii stânga spate.    

În aceste condiţii, conducătorul autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, a efectuat un viraj brusc spre stânga şi a pătruns cu spatele pe o stradă, unde a lovit gardul unei locuinţe distrugându-i două plase metalice şi un stâlp din piatră, loc unde s-a reuşit blocarea vehiculului.

Autoturismul marca  Skoda Octavia a depăşit locul unde s-a reuşit blocarea autoutilitarei şi a continuat deplasarea în direcţia Fălticeni fiind abandonat la aproximativ 200 m, pe o uliţă adiacentă DN2E, denumită „La Gigi Năstăsoi”, fără ca persoanele din interior să mai poată fi identificate.

Persoana aflată la volanul autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, a ieşit pe geamul portierei stânga şi a sărit în curtea locuinţei sus-menţionate, încercând să fugă în spatele casei, după care a fugit în grădina din faţa casei, unde s-a reuşit prinderea, imobilizarea şi încătuşarea sa. După încătuşare s-a procedat la efectuarea unui control corporal asupra persoanei imobilizate şi s-a procedat la legitimarea sa.

În prezența tânărului s-a procedat la deschiderea autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, cu nr. de înmatriculare SV-03-CLV, iar în compartimentul de transport marfă au fost descoperite mai multe pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară, de diferite mărci, după cum urmează:

–           29.220 de pachete ţigarete marca Winston Blue Super slim, fără banderole fiscale de marcaj.

–           30.020 de pachete ţigarete marca Ashima Luxury Super Slim, fără banderole fiscale de marcaj.

–           20.690 pachete de ţigarete marca 99 Blue Super Slim,  fără banderole fiscale de marcaj.

–           22.496 pachete de ţigarete marca Minsk, fără banderole fiscale de marcaj.

–           1200 pachete de ţigarete marca Ashima, fără banderole fiscale de marcaj.

–           1000 pachete de ţigarete marca Marble, fără banderole fiscale de marcaj.

În urma inventarierii ţigaretelor, a rezultat cantitatea totală de 104.626 pachete de ţigarete, de provenienţă extracomunitară, duty-free, ţigarete ce au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor penale.

Cu ocazia verificărilor efectuate în bazele de date aparţinând Poliţiei Române, în baza de date EUCARIS şi cu ocazia examinării autoutilitarei marca Mercedes-Benz Sprinter, s-a stabilit că a fost înmatriculată în Olanda dar a fost radiată din circulaţie în data de 28.12.2018, fără a fi reînmatriculată în alt stat.

Totodată, s-a stabilit că plăcuţele cu numerele de înmatriculare aplicate aparțineau unei alte autoutilitare.

În continuare, în cauză a fost solicitat şi obţinut un mandat de perchezitie domiciliară la sediul depozitului din comuna Moara de unde a fost încărcat în ziua precedentă transportul interceptat, în urma perchezitiei  efectuate la respectivul imobil,  fiind identificată și confiscată o altă cantitate de peste 150.000 de pachete de ţigarete de provenienţă extracomunitară.

Cercetările continuă în vederea identificării tuturor participanţilor şi a stabilirii contibuţiei fiecăruia la săvârşirea faptelor.


Intră acum și în grupul de