Șapte incendii de vegetație au fost înregistrate într-o singură zi în județul Suceava. Pompierii au emis un set de măsuri de prevenire a acestui tip de incendii


Intră acum și în grupul de

În cursul unei singure zile, 4 martie, pompierii suceveni au fost solicitați la șapte incendii de vegetație uscată. Aproximativ 14 hectare de terenuri au fost afectate în diferite localități ale județului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Slt. Alin Găleată, cu intervențiile de ieri, ISU Suceava ajunge la aproape 40 de misiuni de stingere a vegetației uscate, de la începutul anului acesta, cu o suprafață afectată ce depășește 86 de hectare. Incendii care au pus în pericol case de locuit, dar și fonduri forestiere.

Sursa menționează că aceste misiuni au necesitat o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și a Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a lucrătorilor Direcției Silvice și a altor instituții, pentru a putea limita propagarea focului. Aceasta, uneori în condiții extreme, pe terenuri accidentate și greu accesibile și pe fondul lipsei resurselor de apă. Situații care solicită la maxim capacitatea de intervenție și de coordonare a acesteia, astfel încât fenomenul să nu fie scăpat de sub control.

În aceste circumstanțe, redăm mesajul ISU Suceava privind incendiile de vegetație:

„Pe fondul unei încălziri timpurii a vremii și a lipsei zăpezii, au crescut numărul incendiilor de vegetație uscată efectuate de către cetățenii din județ pentru curățarea terenurilor. În ultima perioadă, aceste incendieri se înmulțesc și utilizarea focului deschis se execută fără respectarea măsurilor de siguranță specifice. Mai ales în condițiile în care vântul, important factor în favorizarea dezvoltării flăcărilor, s-a manifestat violent în ultima perioadă.

Astfel, sunt puse în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor incendiate. Șoselele sunt inundate cu fum, atunci când suprafața care arde este învecinată cu acestea, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum și de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Și nu în ultimul rând, nu trebuie uitate persoanele care au căzut victime acestor incendii, și care fie au suferit arsuri grave, fie chiar au plătit cu prețul vieții faptul că au ignorat pericolul pe care îl reprezintă fenomenul de incendiere.

În speranța că cetățenii vor conștientiza semnalele de alarmă, revenim și facem din nou apel la respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii:

            – nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

            – nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

            – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

            – interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

            – arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

            – asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

            – educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

*  *  *

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.”


Intră acum și în grupul de