Amplă acțiune pe linie silvică în județul Suceava: Peste 205 mc de material lemnos confiscat și amenzi de aproape 130.000 lei aplicate


Intră acum și în grupul de

Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și Garda Forestieră Suceava au organizat, în perioada 28.02.- 05.03.2020, acțiuni punctuale pe raza județului pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite în domeniul exploatării, transportului, depozitării și prelucrării masei lemnoase.

Potrivit IPJ Suceava, au fost efectuate 72 acţiuni și controale și aplicate 88 sancțiuni contravenționale, în valoare de 127.130 lei. De asemenea polițiștii au confiscat cantitatea de 205,03 m.c. material lemnos, în valoare de 44.930 lei.

Unele dintre cele mai mari încălcări a fost depistate în urma verificărilor privind un transport de material lemnos multiplu efectuat de o societate comercială din comuna Arbore, precum și un control pe linia achiziționării, transportării, debitării și comercializării materialului lemnos la sediul societății implicate.

Acțiunile au scos la suprafață faptul că, în data de 28.02.2020, agentul economic a expediat și transportat cantitatea de 16,40 mc lemn rotund de esență rășinoase, fără avize de însoțire așa cum este prevăzut în normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase.

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății, fiind aplicate trei amenzi în valoare totală de 12.000 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantității totale de 19,20 mc material lemnos, în valoare de 3.303 lei.     

De asemenea, IPJ Suceava informează că și în data de 4 martie polițiștii au depistat un transport ilegal de lemne. Mai exact, o patrulă a oprit pentru control, la intersecția DN 17 cu DJ 175 din comuna Pojorâta, autoutilitara condusă de un bărbat de 29 de ani din comuna Fundu Moldovei care transporta conform avizului de însoțire, cantitatea de 14,18 mc lemn rotund de esenţă rășinoase.

Specialiștii silvici, însă, au stabilit că bărbatul transporta cantitatea de 13,01 mc. Totodată, în urma examinării materialului lemnos confiscat, s-a constatat faptul că, întreaga cantitate nu are documente de proveniență, nu prezintă cioplaj și marcaj silvic specific exploatărilor forestiere și provine din tăieri ilegale și furt de arbori.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „tăiere fără drept de arbori” și „furt de material lemnos”, ce va fi soluţionat procedural.

Totodată, conducătorul auto de 29 de ani a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 5.000 lei, iar material lemnos în valoare de 3.785 lei a fost confiscat şi predat în custodie Ocolului Silvic Pojorâta.


Intră acum și în grupul de