Dosar penal pentru utilizare de programe fără licenţă pe calculator


Intră acum și în grupul de

Poliţiştii din Suceava, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului au efectuat o acţiune de verificare a produselor susceptibile a fi piratate/contrafăcute cât şi a sălilor de jocuri de noroc. Potrivit IPJ Suceava au fost constatate două infracţiuni constatate la Legea 8/1996 rep. („realizarea, în scopul distribuirii, fără a se urmări direct sau indirect un avantaj material, cu orice mijloace şi în orice mod, de mărfuri-pirat şi reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă), au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.000 lei- împotriva activităţilor comerciale ilicite, au fost confiscate 220 pachete ţigarete de diferite mărci, valoare – 1.200 lei.

De asemenea, împreună cu Garda Financiara Suceava s-a efectuat o verificare la punctele de lucru din Bosanci şi Ipoteşti ale unei firme, verificare ce va fi finalizată luni.

Astfel a fost depistată P. Floriţa, în vârstă de 46 ani, din municipiul Rădăuţi, administrator la o firmă, în timp ce rula pe un calculator aflat la punctul de lucru al societăţii din comuna Arbore, mai multe programe de calculator fără licenţe de utilizare. Din declaraţia acesteia rezultă că, pe respectivul calculator s-ar afla stocate şi filme, muzică, toate produse pirat dar purtătoare de drepturi de autor.

Femeii i s-a întocmit dosar penal, urmând a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „realizarea, în scopul distribuirii, fără a se urmări direct sau indirect un avantaj material, cu orice mijloace şi în orice mod, de mărfuri-pirat si reproducerea neautorizată pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator în oricare dintre următoarele modalităţi: instalare, stocare, rulare sau executare, afişare ori transmitere în reţea internă” .

Tot cu ocazia verificării a fost ridicat un hard-disk de 160 Gb ce se afla montat pe respectivul calculator şi care a fost sigilat, urmând a se solicita instanţei de judecată prin intermediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, o autorizaţie de percheziţie a sistemului informatic şi efectuarea percheziţiei de reprezentanţi ORDA.


Intră acum și în grupul de