Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava susține că ISJ Suceava “bulversează toţi angajaţii din sistemul preuniversitar sucevean” cu recomandările transmise pe perioada suspendării procesului de învățământ. ASI solicită ISJ Suceava retractarea documentului respectiv.


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, profesorul Giani Leonti, a declarat, într-un comunicat de presă, că adresa nr. 2230/10.03.2020  transmisă de ISJ Suceava unităţilor de învăţământ din judeţul Suceava, în urma  videoconferinţei de marţi, la care au participat reprezentanţii MEC şi ai ISJ-urilor din ţară, “în loc să clarifice lucrurile cu privire la modul de desfăşurare a activităţilor în perioada de suspendare a procesului de învăţământ, bulversează toţi angajaţii din sistemul preuniversitar sucevean”.

Leonti a spus că adresa respectivă prevede, printre altele, că profesorii “îşi vor primi salariile şi vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ pe toată perioada de suspendare a cursurilor”, personalul auxiliar didactic şi cel nedidactic vor avea program normal, iar şcoala va decide modalitatea de recuperare a orelor urmând să întocmească  un plan de recuperare.

“În condiţiile în care se impune de urgenţă dezinfectarea unităţilor şcolare, de ce ar trebui profesorii, personalul didactic-auxiliar şi nedidactic să fie prezenţi în şcoli? Ce se întâmplă într-o unitate liceală cu 60-100 de cadre didactice, unde să stea, au loc în cancelarie? Pe de altă parte, dacă orele vor fi recuperate, de ce trebuie să vină profesorii la şcoală? Vor fi plătiţi de două ori? În concluzie, ISJ Suceava a reacţionat neprofesionist, a emis o adresă în pripă, ”fără a fi citită de două ori” şi fără a ţine cont de Hotărârea nr. 6 din 9.03.2020, emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă care prevede la Art. 2 că: ”Se aprobă suspendarea procesului de învăţământ în unităţile şcolare publice din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, post liceal şi profesional, în perioada 11-22.03.2020, cu posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei la nivel naţional.” Suspendarea procesului de învăţământ înseamnă închiderea şcolilor, deci fără elevi, profesori, personal auxiliar şi nedidactic în perimetrul şcolii”, a explicat Leonti.

Preşedintele ASI Suceava a arătat că hotărârea CNSSU a fost emisă “într-o situaţie de forţă majoră”,  tocmai pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, adăugând că, din punctul de vedere al ASI, “toţi salariaţii trebuie să stea acasă”.

„Art. 352 din Noul Cod Penal prevede că ,,nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”. Facem precizarea că  astăzi, 10.03.2020, MEC a emis un comunicat de presă în care nu face nicio referire la faptul că angajaţii din învățământul preuniversitar au obligaţia de fi prezenţi la şcoală în această perioadă de suspendare a procesului de învăţământ”, a menţionat Leonti.

Totodată, el a mai spus că ASI Suceava  solicită ISJ Suceava să retracteze adresa nr. 2230/10.03.2020.

Leonti a precizat că la videoconferinţa respectivă nu au fost invitaţi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ.

(LB)


Intră acum și în grupul de