Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea Vămii Siret prin POIM. Președintele Gheorghe Flutur a cerut Guvernelor PSD, de câțiva ani, realizarea acestui proiect cu finanțare europeană în valoare de 15 milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Guvernul a aprobat, marți seara, în ședință indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizarea biroului vamal de frontieră Siret, în vederea fluidizării traficului în punctul de trecere transnațională de pe frontiera de nord a României – DN2 (E85)”.

„Deși traversăm o perioadă grea, iată mai avem și vesti bune. După ce ani buni am insistat fără folos la Guvernul PSD să facă ceva pentru Punctul vamal de la Siret, care arata groaznic, iată ca Guvernul PNL a găsit soluția de moderniza acest obiectiv cu bani europeni”, a spus Flutur.

Potrivit Hotărârii de Guvern se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea biroului vamal de frontieră Siret, iar finanţarea obiectivului de investiţii se face din fonduri externe nerambursabile prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritară 2 (AP) „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”, Obiectivul Specific 2.6 (OS) „Reducerea timpului de staționare la punctele de comunicare transnațională” și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, precum și din alte surse legal constituite în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Ministerul Finanțelor Publice prin Direcţia Generală Regională la Finanţelor Publice Iaşi răspunde de modul de utilizare a sumelor aprobate potrivit prevederilor prezentei hotărâri, a precizat Guvernul în Hotărâre.

Reamintim că, după mai multe solicitări fără succes făcute în ultimii ani Guvernului PSD,  președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a inițiat, la începutul lunii decembrie 2019  o întâlnire privind  situația Punctului Vamal Siret, iar la discuții au participat Dan Nechifor directorul Direcției Regionale de Finanțe Iași și Toader Ciornei șeful Punctului Vamal Siret.

Din discuții a rezultat faptul că există depus un proiect de modernizare a Punctului Vamal Siret, pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în valoare de 15 milioane euro, proiect care este blocat din 2015, din care cofinanțarea este în valoare de aproximativ 5 milioane euro, restul fiind bani europeni nerambursabili.

Președintele CJ Suceava a explicat că în proiectul de modernizare este prevăzut un tunel de scanare, un scaner mobil care în 12 ore poate procesa 300 de camioane față de 80 cât se controlează astăzi.

Astfel, s-ar reduce timpul de așteptare în acest punct vamal care este unul dintre cele mai aglomerate din țară în condițiile în care este tranzitat anual de circa 600.000 de autovehicule  dintre care 100.000 camioane.

Președintele CJ Suceava a explicat că este necesară modernizarea PTF Siret  și prin prisma construirii autostrăzii A7 Siret – Suceava – București, când va crește traficul, fiind absolut necesar să existe un punct vamal modern.


Intră acum și în grupul de