CLSU Fălticeni a decis convocarea de îndată a Consiliului local care să asigure fonduri pentru dezinfecție și curățenie în școli și clădirile administrației locale. Primarul va relua cererea către Ministerul Sănătății necesare achiziționării aparaturii și echipamentelor medicale la noul spital

În contextul evoluției epidemiei de coronavirus COVID19 pe teritoriul României, la sediul Primăriei municipiului Fălticeni a avut loc, joi, 12 martie 2020, ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, convocată de primarul Gheorghe Cătălin Coman în calitate de președinte al CLSU Fălticeni.

Ședința s-a desfășurat în prezenta tuturor membrilor CLSU Fălticeni, dar și a reprezentanților marilor magazine cu activitate comercială la nivel local.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate hotărârile luate la nivel naţional de către Grupul de support tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, și la nivel judeţean de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava.

În urma discuțiilor, s-a luat decizia convocării de îndată a Consiliului Local Fălticeni, în cursul zilei de vineri, 13 martie 2020, în vederea suplimentării fondurilor necesare pentru achiziția substanțelor dezinfectante și a materialelor de curățenie, pentru toate instituțiile de învățământ și toate instituțiile subordonate Primăriei și Consiliului Local Fălticeni.

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a afirmat că sumele necesare vor fi asigurate integral, astfel încât fiecare școală să beneficieze de materiale de dezinfecție.

S-a luat legătura cu toate instituțiile de învățământ, care vor efectua acțiuni de dezinfecție în regim de urgență.

De asemenea, toate clădirile publice care aparțin Primăriei și Consiliului Local Fălticeni vor fi dezinfectate. Fondurile necesare pentru această operațiune vor fi asigurate din bugetul local.

Pentru instituțiile publice din subordinea administrației locale vor fi alocate stocuri suplimentare de material pentru dezinfecție și curățenie.

În ședința CLSU s-a propus și închiderea pentru o zi a activității Primăriei Fălticeni, pentru efectuarea acțiunii de dezinfecție, luni, 16 martie 2020.

Activitatea de relaţii cu publicul la unele birouri şi compartimente din cadrul Primăriei Fălticeni va fi limitată începând de vineri, 13 martie.

O altă decizie vizează sistarea activității instituțiilor de cultură subordoante Primăriei Fălticeni, în perioada 16-22 martie 2020: Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, Galeria Oamenilor de Seamă, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”. De asemenea, activitatea cu publicul la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” este sistată până la sfârşitul lunii martie.

În urma şedinţei CLSU Fălticeni, va fi transmisă Ministerului Sănătăţii o nouă solicitare de fonduri, necesare achiţionării aparaturii şi echipamentelor medicale la noul spital. În situaţia evoluţiei epidemiei de coronavirus, asigurărea dotărilor pentru noul spital ar veni în sprijinul autorităţilor medicale, pentru îngrijirea, inclusiv carantinarea unui număr mare de persoane care ar avea de suferit din cauza infectării cu COVID19. În prezent, vechiul spital din Fălticeni nu dispune de spaţii adecvate tratării acestor bolnavi, în ipoteza apariţiei unor astfel de cazuri în zona arondată Spitalului Municipal Fălticeni.