Fostul magnat sucevean Severin Tcaciuc, arestat în Austria


Intră acum și în grupul de

Aflat în Austria, omul de afaceri sucevean, Severin Tcaciuc a fost arestat miercuri, după ce în 2002 a fugit din ţară, consemnul pe numele său la frontieră fiind dat după ce acesta părăsise teritoriul românesc. Afaceristul este acuzat în mai multe dosare penale de evaziune fiscală, fals şi uz de fals.

Procurorii au constatat că la mai multe firme administrate de Tcaciuc au fost înregistrate, în perioada 1996 – 2002, numeroase infracţiuni care au prejudiciat statul cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi.

Tcaciuc a cerut azil politic în Austria şi nu poate fi extrădat. „Potrivit normelor de drept internaţional în materie, în perioada în care cererea de azil a unei persoane este în curs de evaluare, aceasta se bucură de protecţia statului în care a solicitat azilul şi nu poate fi extrădată. În această situaţie se află şi cetăţeanul român Severin Tcaciuc”, se preciza într-un comunicat MAE din 2008.

Mai mult, deşi urmărit internaţional, Severin Tcaciuc a fost implicat anul trecut într-un conflict cu personalul diplomatic român de la Ambasada din Viena, care a refuzat să îi reînnoiască paşaportul, pe motiv că era urmărit penal în România. El a ameninţat atunci autorităţile române cu un proces la CEDO.

Severin Tcaciuc are rezidenţa principală în Viena, Rudolfsheim – Funfhaus. Dosarul lui este unul foarte gros, fiind trimis în judecată de procurorii suceveni în 2008 pentru infracţiuni de evaziune fiscală comise la firmele Truck Trans SRL Bosanci în perioada 1996 – 2000, şi în perioada 2001-2002, Severin SRL Bosanci în perioada 1996 – 1998 şi 2001 – 2002, pentru folosirea cu rea-credinţă a creditului de care s-a bucurat societatea în scopuri contrar intereselor acesteia, în folosul lui propriu şi pentru a favoriza o altă societate în care a avut interese în mod direct la Truck Trans SRL Bosanci, în perioada 1996 – 2000, la Bucovina Turism Severin SA şi Transport Auto Severin Vatra Dornei, fals în înscrisuri sub semnătură privată la Truck Trans SRL Bosanci în perioada 1996 – 2000, instigare la fals intelectual şi uz de fals la Bucovina Turism Severin SA, folosirea de acte false la autoritatea vamală la Truck Trans SRL Bosanci.

Reamintim că, mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri aflaţi sub comanda comisarului şef Mihai Apostol, adjunct al IPJ Suceava l-au făcut scăpat pe Tcaciuc în după-amiza zilei de 25 noiembrie 2002, din hotelul Bucovina când, din lipsă de coordonare şi organizare, poliţiştii au intrat printr-o parte a clădirii, iar magnatul a ieşit pe o alta.

Acuzat că l-a ajutat pe Severin Tcaciuc să fugă din ţară, a fost şi Mircea Stoleriu, fostul şef al Detaşamentului Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) Suceava. Acesta a fost arestat 10 aprilie 2003 şi pentru mai multe fapte de corupţie.


Intră acum și în grupul de