Prefectura Suceava: Primul sucevean infectat cu coronavirus s-a vindecat, iar Prefectura a luat toate măsurile necesare pentru gestionarea corespunzătoare a celui de al doilea pacient infectat

Prefectura a anunțat astăzi că bărbatul de 71 de ani, care a fost infectat cu coronavirus, s-a vindecat. Acesta a fost primul caz de infecție în județul Suceava, iar astăzi a fost anunțat cel de al doilea. Statisticile de moment privind coronavirus în județul Suceava pot fi consultate aici.

Astfel, Prefectul județului Suceava, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a dispus măsuri imediate pentru gestionarea corespunzătoare a situației generate de noul caz de infecție cu coronavirus confirmat în județul Suceava.

Prin urmare, în data de 13.03.2020, prefectul a solicitat autorităților administrației publice să intensifice activitatea de identificare a spațiilor necesare pentru carantinarea persoanelor ce vin din zonele de risc, astfel încât să fie asigurată o rezervă permanentă și să nu existe sincope în modul de organizare a acestei activități. De asemeni, prefectul județului Suceava a solicitat Direcției de Sănătate Publică să procedeze la evaluarea cu celeritate a condițiilor igienico- sanitare din noile spații de cazare disponibile, iar în cazul respectării prevederilor în domeniu, acestea să fie supuse aprobării în cadrul ședințelor de comitet.

De asemenea, a fost operaționalizat Centrul Local pentru Coordonare și Conducere a Intervenției  al cărui rol esențial este de a eficientiza acțiunile întreprinse în scopul evidenței permanente a situației înregistrate precum și a asigurării operative a necesarului de hrană, apă și produse de igienă personală pentru persoanele aflate în autoizolare la domiciliu dar și pentru monitorizarea respectării de către acestea a măsurilor de izolare.

Sursa arată că începând de sâmbătă, 14.03.2020, a fost operaționalizat un post telefonic în vederea asigurării unei comunicări directe cu persoanele aflate în izolare sau în carantină de pe raza județului, ca măsură preventivă în vederea prevenirii răspândirii infecției cu noul coronavirus. Persoanele aflate în această situație (carantină sau izolare) pot apela 0230. 220103, linie telefonică ce funcționează 24 de ore din 24.

„Facem precizarea că, nerespectarea condițiilor de izolare intră sub incidența art. 352 din Codul penal, conform căruia nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală,” arată comunicatul Prefecturii.

Instituția roagă cetățenii care nu se află în izolare sau carantină să folosească pentru sesizări numărul unic de urgență 112, iar pentru a afla informații despre COVID – 19 să apeleze linia TELVERDE 0800800358

În acest sens Prefectura îndemnă cetățenii județului să acționeze cu calm, cu responsabilitate și cu grijă față de cei din jur, să nu încurajeze propagarea mesajelor de panică și să susțină efortul nostru, efortul tuturor, pentru limitarea infecției cu noul coronavirus.

            Faptul că la acest moment în județ au fost înregistrate doar două cazuri de infecție, din care unul este vindecat, arată fără echivoc că măsurile dispuse au fost corect aplicate, situația fiind sub control.

            Pentru a nu se crea o stare de neliniște în rândul populației, în contextul revenirii în județ a cetățenilor români ce au intrat în țară prin puncte vamale situate în alte județe, clarificăm încă odată ce înseamnă a fi contact apropiat al unui caz confirmat. Astfel, prin contact apropiat se înțelege:

– persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient infectat cu COVID-19;

– persoana care a avut contact fizic direct, cu un cetățean infectat cu COVID-19;

– persoana care a avut contact direct, neprotejat, cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19; ex.: in timpul deplasării/ transportului sau atingerea unei batiste cu mana neprotejată de mănuși;

– persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute;

– persoana care s-a aflat în aceeași încapere, ex: sală de clasă, de sedință,  de așteptare, din spital etc. cu un caz de COVID-19, timp de de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri;

– pesoana din rândul personalului medic sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19 fără portul corect al echipamentului de protecție.

Având în vedere situația de fapt, Prefectura recomandă cetățenilor să evite aglomerația, deplasările inutile, reuniunile și să respecte normele de igienă.