Asociația Românilor din Italia cere reintroducerea în regim de urgență de curse charter care să repatrieze cetățenii români aflați în dificultate în Italia: Asociațiile, bisericile românești și ambasada sunt asaltate cu cereri de repatriere

Asociația Românilor din Italia cere reintroducerea curselor aeriene pe relația cu Italia. Compania TAROM și operatorul low-cost românesc BLUEAIR trebuie să reintroducă în regim de maximă urgență cursele charter care să repatrieze cetățenii români de pe teritoriul italian aflați în dificultate în acest moment. „Asociațiile, bisericile românești și Ambasada României în Republica Italiană în acest moment sunt asaltate cu cereri de repatriere”, anunță ARI.

Sursa citată arată că această asociație împreună cu Crucea Roșie Italiană a încercat găsirea de alte soluții pentru amenajarea unor campusuri, dar restricțiile impuse de statul italian nu permit această formă de organizare cum de altfel nu  este permisă găzduirea altor persoane decât a celor din nucleul familiar. „Deci, solidaritatea românilor din Italia cu persoanele aflate în dificultate le este interzisă”, arată ARI.

Totodată, Asociația Românilor din Italia subliniază că încă din data de 25 februarie  a contestat posibilele măsuri de închidere a zborurilor solicitate de ex-președintele României, Traian Băsescu și ulterior a contestat măsura luată de Guvernul României de a închide legăturile aeriene cu Italia, atrăgând atenția că această măsură va crea multă panică în rândul românilor din Italia și discordie în relația cu statul italian.

„Ceea ce se întâmplă cu românii la frontiera dintre Italia și Slovenia în aceste momente, obligă statul român să ia aceste măsuri cu maximă urgență. Redeschideți legăturile aeriene cu Italia. Este singurul mod prin care cetățenii care se reîntorc în România pot fi verificați și ulterior introduși în carantină la domiciliu fără a le fi pusă în pericol propria viată și a comunității care urmează să se reîntoarcă. Același lucru este valabil și pentru cetățenii care urmează să se reîntoarcă din România în Italia ținând cont că același strigăt de disperare îl adresează autorităților foarte mulți cetățeni italieni blocați în România sau români care au familii în Italia și vor să se reîntoarcă”, se arată în comunicat.

ARI cere președintelui României, Klaus Iohannis și premierului României, Ludovic Orban, să intervină acum pentru a redeschide aceste legături aeriene și să readucă acasă persoanele care vor să se întoarcă în România.

„Neluând această măsură, vor putea avea pe conștiință drame și pierderea unor vieți omenești, români și italieni, care vor să se reîntoarcă în țara lor”, mai transmite președintele ARI, Eugen Terteleac.