Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie: “La acest moment nu luăm în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor cu un an”

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că în prezent nu este luată în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor naţionale cu un an.

Declaraţia ministrului Educaţiei şi Cercetării vine în contextul ultimelor informaţii apărute în spaţiul public cu privire la o eventuală îngheţare a anului şcolar.

 „Vreau să îi asigur pe elevi, studenţi, profesori şi părinţi că la acest moment nu luăm în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiştii din Ministerul Educaţiei şi Cercetării lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenţie şi la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educaţie din statele Uniunii Europene. Ministerul Educaţiei se preocupă de modul în care elevii îşi continuă învăţarea de acasă şi obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenţi sau profesori să nu aibă de suferit”, a spus Anisie.

Referindu-se la elevii care trebuie să susţină Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a şi Examenul Naţional de Bacalaureat sau la studenţii care trebuie să îşi susţină examenele de finalizare a studiilor, Anisie a precizat că Ministerul Educaţiei şi Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situaţia în care se va prelungi această stare de urgenţă.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării a subliniat că “toate scenariile vor fi dezbătute cu toţi actorii educaţionali (reprezentanţii elevilor, studenţilor, părinţilor, sindicatelor şi reprezentanţii Consiliului Naţional al Rectorilor)”, iar decizia va fi luată de comun acord.

“Este important de precizat faptul că scenariile gândite de experţii ministerului vor fi aplicate în funcţie de evoluţia crizei provocate de coronavirus în România şi în acord cu deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

Le mulţumesc colegilor mei, profesori, pentru tot efortul depus în această perioadă şi îi îndemn să continue învăţarea prin cursurile online alături de elevii/studenţii lor.

Fac din nou un apel la calm şi îi rog pe elevi şi studenţi să stea în casă şi să continue învăţarea de acasă. Un îndemn vine şi pentru părinţi, pe care îi rog să ia toate măsurile pentru a proteja sănătatea copiilor noştri şi pentru a-i susţine în activitatea de învăţare de acasă.

Mulţumesc universităţilor şi institutelor de cercetare, cadrelor didactice şi cercetărilor care fac eforturi pentru a asigura asistenţa necesară pentru combaterea COVID-19. Ministerul Educaţiei şi Cercetării face tot posibilul pentru a susţine aceste eforturi”, a mai declarat Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării.

(LB)