Klaus Iohannis, în videoconferința cu managerii de spitale: Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, într-o videoconferință cu managerii de spitale că se impune testarea personalului medical pentru a nu mai avea situații revoltătoare precum cea de la SJU Suceava.

Iohannis a convocat o videoconferință cu managerii de spitale, prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Victor Costache, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode în care a spus că sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean.

„Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem.Din fericire, în România sunt în continuare medici și farmaciști, cadre medicale, profesioniști care sunt 100% dedicați salvării pacienților. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienților”, a spus Iohannis.

El a transmis managerilor de spitale că știe că se confruntă cu probleme reale în contextul acestei situații epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, dar le-a cerut să-și canalizeze toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condițiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienți, atenție, cu protejarea în egală măsură a personalului medical.

El a cerut managerilor să asigure protejarea medicilor și a personalului medical și să facă tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.

„Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situații revoltătoare precum cea de la Spitalul Județean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din București”, a spus Iohannis.

El a subliniat că este imperativă dotarea de urgență cu echipamente de protecție și dezinfectanți necesari: achiziția unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.

Președintele a rugat managerii să identifice toate sursele de achiziție.

„În contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape în internarea și tratarea pacienților COVID-19, este necesar să transmiteți ordine clare către angajați privind utilizarea mijloacelor de protecție. Să vă informați asupra substanțelor care trebuie achiziționate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătății și a procedurilor de achiziție. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI și stabilirea circuitelor funcționale sunt extrem de importante.Să realizați instruirea personalului și să informați în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unități spitalicești, ca și asupra protocoalelor de diagnostic și tratament pentru COVID-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului Sănătății”, a spus Iohannis.

El a mai arătat că este foarte important să asigurați programul în ture, pentru evitarea riscului apariției unor stări de epuizare fizică și psihică a cadrelor medicale.

„Este nevoie să amenajați zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală și de urgență pentru identificarea timpurie, izolarea și îngrijirea pacienților. Trebuie să acoperiți deficitul de personal, în condițiile instituite de Decretul Prezidențial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteți să apelați la voluntari, la studenți, la cadre medicale militare în rezervă”, a precizat președintele.

Potrivit acestuia, un lucru extrem de important este stăpânirea de sine.

„Evitați panica! Asigurați un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiții de criză, care dă încredere și pacienților, dar și personalului medical. Este esențială o bună comunicare cu autoritățile, cu toți angajații, dar și cu pacienții. Și pacienții vor să știe ce se întâmplă”, a spus Iohannis care a adăugat că se bazează pe calitățile acestora manageriale și umane.

Mai mult, șeful statului a arătat că este o luptă contra timp cum nu a mai fost niciodată până acum și că de aceea trebuie acționat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare.

El a cerut ministrului Costache, facilitați în primul rând medicilor de familie, dar și medicilor din alte specialități, ca aceștia să poată acorda consultații de la distanță, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiții de siguranță, acelor pacienți care nu necesită neapărat deplasarea la medic.

„Este foarte important în special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o și acum câteva ore, și în ședința pe care am avut-o împreună”, a spus Iohannis.

El a mai cerut ministrului să grăbească procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultației la distanță, a posibilității transmiterii rețetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri.

El a transmis că este bine ca sistemul să fie pregătit pentru orice scenariu.

„Experiența internațională, dar și situațiile înregistrate în țara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecției cu coronavirus, trebuie să fim conștienți de acest lucru. Ca atare, cadrele medicale – și vorbesc de medici, asistente medicale, farmaciști, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!”, a cerut Klaus Iohannis.

Astfel, președintele a spus că prin redirecționarea echipamentelor și materialelor sanitare către medicii și asistentele care luptă în prima linie și asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măști de protecție, combinezoane, mănuși, echipamente medicale și substanțe dezinfectante.

„Știu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar știu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziții în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale – și în ședința pe care am avut-o cu premierul și cu miniștrii în această dimineață am discutat lucrurile și veți avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveți nevoie”, a spus Iohannis.

Mai mult, el a cerut amenajarea unor zone de triaj în toate unitățile de asistență medicală ca să se poată îmbunătăți net fluxul.

„Prin instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situații inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariției unor stări de epuizare fizică și psihică, veți putea să faceți față acestei crize până când ea se termină”, a arătat Iohanni.

El a punctat că această criză se va termina dar că va depinde de toți cei implicați câți români vor fi feriți de această infecție așa cum depinde și de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alții și să respecte măsurile de igienă recomandate de medici.