Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală transmite că este falsă informația potrivit căreia consultațiile „față în față” la medicii de familie se suspendă


Intră acum și în grupul de

Societatea Naţională de Medicina Familiei / Medicină Generală a transmis, sâmbătă seara, un comunicat în care dezminte informațiile potrivit cărora consultațiile „față în față” la medicii de familie se suspendă.

Transmitem integral comunicatul SNMF/MG:

Societatea Națională de Medicina Familiei / Medicină Generală (SNMF) a luat act de apariția unor știri false în Suceava și condamnă modul iresponsabil de a lansa informații care dăunează nu doar profesiei medicale ci mai ales pacienților și eforturilor de stăvilire a pandemiei COVID-19.

 În dimineața zilei de 23 martie, la Suceava, pe fondul unor evenimente neplăcute înregistrate în contextul epidemiei cu noul coronavirus, a apărut într-o parte a presei locale informația eronată că „din această săptămână, consultațiile ”față în față” la medicii de familie se suspendă, însă se vor efectua numai pentru cazurile de urgență prin telefon, SMS, email sau whatsapp.”

Titlul fals a fost bazat pe interpretarea nefericită a mesajului comunicatului Prefecturii SUCEAVA medicilor de familie din Suceava prin care se recomanda: „Pentru protecția medicilor de familie, pentru a-i menține în activitate, pentru protecția asistenților, a familiilor medicilor și asistenților și pentru reducerea la minim a deplasării pacienților, în perioada STĂRII DE URGENȚĂ, consultațiile, începând din 23.03.2020, se vor efectua numai cu programare telefonică prealabilă sau prin celelalte canale de comunicare (sms,email,whatsapp).”

Efectul neplăcut și riscant al știrii false a fost acela că foarte mulți pacienți și-au sunat disperați medicii de familie încercând să obțină o programare de care nu aveau neapărat nevoie.

În plus, instituțiile județene menite să supravegheze și să coordoneze evoluția epidemiei au fost asaltate cu false probleme privind accesul pacienților cronici la asistența medicală primară.

Ne luptăm cu o epidemie fără precedent în care noi, medicii de familie, avem nevoie de ajutorul și suportul presei pentru a putea să ajutăm populația țării să facă față acestei provocări. Este o luptă pe viață și pe moarte, în care medicii de familie luptă cu mâinile goale. Nimeni nu are acum timp de interpretări eronate sau de alarme false. Orice alarmă falsă poate provoca disfuncționalități, poate crea o imagine dăunătoare medicilor și mai ales poate afecta bunul mers al luptei împotriva epidemiei și asta se măsoară în numărul de vieți pierdute sau câștigate.

BEx al SNMF


Intră acum și în grupul de