Dan Ioan Cușnir: Își vor freca mâinile șacalii de la București dacă Spitalul Județean Suceava va fi transformat în spital Covid-19. El cere dotarea urgentă a Spitalului din Fălticeni și pregătirea de spații precum Centrul Economic Bucovina pentru tratarea pacienților Covid-19//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul județean Dan Ioan Cușnir, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că este important ca investițiile importante de la Spitalul Județean Suceava să nu fie șterse printr-o decizie prin care acest spital va fi făcut spital pentru tratarea pacienților cu Covid-19 și consideră că se pot găsi spații adecvate care să fie transformate temporar în spitale-Covid19.

Cușnir a spus că în această perioadă e nevoie de solidaritate și unitate și trebuiesc evitate disputele politice.

„Trebuie să fim critici la adresa autorităților și puterii pentru a-i ține cu picioarele pe pâmânt”, a spus Cușnir.

El a arătat că în acest moment trebuie să fie gestionate problemele pentru că sănătatea românilor e mai importantă.

„Acum, cu ăștia ne-a prins, cu ăștia trebuie să terminăm criza. Cred că, cel puțin o perioadă, nu trebuie să mai discutăm politică. Nu interesează pe nimeni ce partid a făcut, dacă a făcut, nu interesează pe nimeni ce partid, n-a făcut, dacă n-a făcut. Cel mai important lucru este sănătatea românilor, sănătatea sucevenilor”, a spus Dan Ioan Cușnir.

El a atras atenția însă că nu ar trebui ca Spitalul Județean Suceava să fie transformat în spital-Covid.

„Nu putem noi influența ca acest spital să nu devină spital Covid, dar specialiști, medici care țin la acest spital, spun că acest spital nu trebuie transformat în Spital Covid.Dacă acest spital, foarte bine dotat, model de bune practici în România până nu demult, va fi transformat în spital Covid riscul este ca persoanele care vor muri de boli cronice sau acute, va fi mult mai mare decât presupusele persoane infectate cu Covid-19”, a spus Dan Ioan Cușnir.

El a arătat că riscul este ca la Suceava să se trateze doar covid, dar să nu se trateze toate celelalte afecțiuni.

„Își vor freca mâinile șacalii de la București  dacă Spitalul Județean Suceava, atât de bine dotat în ultimii 15 ani, va fi trântit la pământ”, a spus Cușnir.

El a spus că există concurență și între spitale, nu doar în mediul privat, nu doar în mediul economic.

„Celelalte spitale care nu au avut șansa să fie atât de bine dotate ca și Spitalul Județean Suceava se vor bucura de trântirea SJU Suceava”, a spus consilierul județean care a arătat că tot efortul financiar făcut pentru SJU Suceava va fi șters prin transformarea în spital Covid.

El s-a întrebat de ce nu este dotat și dat în funcțiune noul spitalul de la Fălticeni și de ce nu s-ar putea transforma Centrul Economic Bucovina în spital Covid.

„Soluții sunt. Factorii decidenți să își ia rolul în serios și să acționeze pentru salvarea Spitalului Județean Suceava și pentru trasnformarea Spitalului Fălticeni și eventual a Centrului Economic Bucovina în spital covid”, a spus Cușnir.

Consilierul județean sucevean a mai declarat că toți specialiștii prezintă modelele matematice cum s-a dezvoltat evoluția în Italia și Spania și că în urmă cu patru săptămâni în Italia era 1400 de cazuri și circa 46 de morți, iar în urmă cu trei săptămâni în Spania erau 1700 de cazuri și 36 de decese, care este exact situația din România de ieri, fiind o întârziere de trei săptămâni față de Spania și de patru săptămâni față de Italia.

El a artată că acum Italia are acum peste 100.000 de îmbolnăviri cu peste 10.000 de decese, iar Spania are peste 70.000 de îmbolnăviri cu peste 7000 de decese și că România mai are trei-patru săptămâni până să ajungă la acest scenariu.

„Pentru asta trebuie să ne pregătim”, a spus Cușnir arătând că Spitalul din Fălticeni trebuie dotat urgent cu paturi, cu ventilatoare, cu materiale de protecție și la fel trebuie asigurate dotări la Spitalul Județean Suceava.

El a apreciat că Guvernul a ratat startul gestionării românilor la graniță, apreciind că ar fi trebuit să fie izolați sau carantinați și că tot Guvernul a ratat aprovizionarea spitalelor în perioada ianuarie-martie.

„Au avut două mari rateuri până acum. Au o ultimă șansă de a salva România”, a spus Cușnir care a apreciat că în trei săptămâni se va ajunge la scenariul din Italia și Spania și până atunci autoritățile au șansa să-și ia rolul în serios.


Intră acum și în grupul de