Asociaţia Judeţeană a Medicilor de Familie Suceava solicită sprijin autorităţilor sucevene pentru dotarea cu echipamente de protecţie, întrucât stocurile realizate înainte de pandemie s-au epuizat


Intră acum și în grupul de

Colegiul Medicilor Suceava a transmis, luni, într-o adresă, că acest for profesional este alături de medicii de familie din judeţ şi solicită autorităţilor competente să ţină cont de solicitările acestora.

Adresa a fost înaintată atât Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Consiliului Judeţean Suceava, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, cât şi mass-mediei.

“Colegiul Medicilor Suceava este solidar şi trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia medicilor de familie din judeţul Suceava, care în urma situaţiei create prin escaladarea epidemiei de Coronavirus se afla în situaţii extreme. Rugăm autorităţile competente să ia act de solicitările lor, pentru a rezolva situaţia până nu este prea târziu”, se arată în adresa CM Suceava.

În acelaşi document este prezentat şi apelul lansat autorităţilor de către Asociaţia Judeţeană a Medicilor de Familie.

“Acesta este un document conceput de medicii de familie.

Acesta este un document care va aduce la cunoştinţă realităţi pe care le ştiţi.

Suntem o treime din numărul total de medici din judeţul Suceava.

Avem pe listele noastre majoritatea locuitorilor din judeţul Suceava.

Conform statisticilor, prin activitatea noastră profesională rezolvăm peste 70% dintre problemele de sănătate şi de boala ale pacienţilor noştri.

Avem o activitate încărcată de birocraţie, de impuneri şi de limitări care ne determină să nu ne putem face deplin datoria pentru care ne-am pregătit decât cu riscul unor sancţiuni ulterioare.

Avem nişte venituri instabile şi nesigure, iar acest fapt îi afectează şi pe salariaţii noştri- medici angajaţi, asistenţi medicali, îngrijitoare, contabili autorizaţi, registratori.

Toate aceste realităţi fac parte din rutina noastră profesională.

Situaţia epidemiologică actuală din Suceava în contextul pandemiei de coronavirus ne expune şi ne vulnerabilizează extrem.

Legislaţia actuală este foarte interpretabilă şi într-o continuă schimbare.

Spitale din judeţ, ambulatorii de specialitate, cabinete private, laboratoare de analize, cabinete stomatologice sunt în prezent închise.

Dar pacienţii au rămas tot aici în judeţ, nu se pot deplasa în altă parte, au probleme de sănătate la fel ca înainte de pandemie.

Şi astfel, toate aceste probleme se cer a fi rezolvate de medicii de familie – indiferent că este vorba de prescripţii medicale în afara specialităţii noastre, concedii medicale pentru pacienţii care au stat în autoizolare sau carantină, prelungire de concedii medicale pentru absolut toate afecţiunile acute şi cronice chirurgicale, oncologice etc.

Aceste obligaţii ne revin nouă fără să fi fost consultaţi şi fără ca altcineva să angajeze vreo răspundere.

Lucrul cel mai periculos din toate este faptul că suntem zi de zi la cabinete fără o protecţie corespunzătoare în situaţia actuală. Nu avem echipamente de protecţie, nu avem măşti, nu avem viziere, nu avem mănuşi. Am epuizat toate stocurile pe care ni le cumpărasem înainte de pandemie.

Oricine poate ajunge în cabinetele noastre pentru o consultaţie. Nu avem nici o barieră de triaj, nu stim dacă pacienţii sunt contaminaţi sau nu având în vedere faptul că suntem în etapa de transmitere comunitară a bolii.

Vă solicitam insistent ajutorul în dotarea cu echipamente de protecţie, materiale sanitare, materiale de dezinfecţie.

Dacă noi vom deveni pozitivi şi vom intra în autoizolare sau chiar vom face boala, toate cabinetele noastre se vor închide.

Vă asumaţi responsabilitatea pentru aşa un scenariu?”

(LB)


Intră acum și în grupul de