Prefectul de Suceava anunță că testarea pentru infecția cu noul coronavirus se face la Suceava și că va cere și teste rapide pentru o cât mai largă testare, dar cere populației să respecte măsurile de izolare: Nu vom putea face față unui grad de răspândire accelerată a virusului//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a anunțat, miercuri, la o ediție specială a Subiectul Zilei de la News Bucovina că de marți a fost operaționalizat Laboratorul de biologie moleculară la Spitalul Județean Suceava și au fost lucrate primele probe.

„Este o echipă formată din patru persoane, un medic, un asistent, un laborant și un doctor în microbiologie moleculară de la USV și a mulțumit pentru sprijinul acordat de Universitatea Suceava pentru că la Suceava se vor putea procesa circa 200 de teste zilnic”, a spus prefectul.

El a arătat că este extraordinar de important acest aspect pentru că Suceava nu mai depinde de Iași și nici de Institutul Matei Balș din București.

„E un aspect pozitiv care ne va ajuta în perioada următoare”, a spus Moldovan.

Prefectul a mai spus că în curând vor ajunge la Suceava noi aparate de testare și vor trebui constituite echipe noi de prelucrare a testelor și se va reuși mărirea capacității de testare.

„Este foarte important acest lucru”, a spus Moldovan.

El a mai spus că a discutat cu SJU Suceava și DSP Suceava pentru realizarea de teste rapide și că va lua legătura cu Unifarm pentru achiziția de teste rapide în condițiile în care municipiul Suceava și opt localități limitrofe sunt în carantină.

Prefectul a arătat că chiar dacă aceste teste rapide nu sunt cu o acuratețe de 100 la 100 ele pot constitui o procedură intermediară astfel încât să fie o testare masivă.

El a spus că trebuie să fim realiști că nu se pot compara posibilitățile financiare ale României cu ale altor state.

„La noi, sistemul medical din România, dar și cel din județul Suceava nu vom putea face față unui grad de răspândire accelerată a virusului și atunci trebuie să înțelegem toți că din punct de vedere medical și științific au fost luate aceste măsuri suplimentare dispuse prin Ordonanța Militară nr. 6, dar care au fost întărite și prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și că aceste măsuri suplimentare sunt pentru binele nostru, al tuturor, al locuitorilor municipiului Suceava, a zonelor limitrofe, a întregului județ. Este important ca toți cetățenii să stea în izolare, să respecte regulile de igienă, mă refer la acele reguli minime, apă, săpun, să poarte masca. Dacă nu au posibilitatea cumpărării unei măști, să folosească un fular, să evite deplasările inutile, să respecte distanța socială”, a spus prefectul.

El a subliniat că pare simplu, dar că doar așa se va reuși să se evite răspândirea infecției cu noul coronavirus.

Alexandru Moldovan a mai declarat că este o perioadă pentru conjugarea tuturor eforturilor pentru depășirea crizei actuale.

„Pe lângă criza cu care ne confruntăm există așa un nor negru. Trebuie să înțelegem că trebuie să reclădim încrederea, să dăm încredere cadrelor medicale, întregului personal, fie că fac parte din structurile de Ambulanță, SMURD, de la DSP, de la ISU, de poliție, de jandarmi, care sunt în prima linie și, potrivit competențelor lor, să încerce să trecem împreună peste această situație”, a spus Moldovan.

El a subliniat că acum este importat ca toate forțele să fie conjugate pentru depășirea crizei, iar ulterior va veni și momentul analizelor, iar cei din Ministerul Sănătății sau de la alte instituții vor vedea dacă s-a greșit, unde s-a greșit, dacă trebuie regândite unele trasee, proceduri, astfel încât să nu se mai repete anumite greșeli.

Prefectul de Suceava consideră că este important ca instituțiile publice de la nivel local și central trebuie să înțeleagă că este momentul să fie transparente.

„Este momentul să fim deschiși, să fim transparenți, cu toată lumea, cu societatea și să conlucrăm împreună”, a spus Moldovan.

El a arătat că a observat și reacția societății civile care a arătat că dacă lucrurile vor fi aduse la cunoștința populației, atunci se vor conjuga efoturile tuturor pentru a trece peste această situație.

Prefectul a spus că acum e momentul să trecem împreună peste acest moment sau ne prăbușim împreună, sistem public, sistem privat, societate civilă, simpli cetățeni.


Intră acum și în grupul de