Primarul de Fălticeni face încă un apel pentru deschiderea noului Spital Fălticeni: Speranța județului este la Fălticeni pentru că avem un spital nou-nouț care este gata și poate să îngrijească pacienți care nu au Covid, ci bolile curente//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Primarului municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că are sentimentul că decidenții guvernamentali nu înțeleg situația medicală din  județul Suceava și refuză în continuare să asigure fondurile necesare pentru deschiderea noului Spital Municipal Fălticeni.

El a spus că la Fălticeni sunt infectați cu noul coronavirus câțiva medici și asistente, dar activitatea merge în continuare pentru că nu se află în situația să dezerteze, să abandoneze sau să cedeze lupta.

„Suntem aici ca să facem tot ce trebuie pentru oameni și o vom face în continuare”, a spus primarul.

El a arătat că nici la Fălticeni situația nu e roz, fiind la 24 de kilometri de Suceava și că se încearcă să se facă față numărului crescut de pacienți de alte patologii decât de Covid.

„Speranța județului este la Fălticeni pentru că avem un spital nou-nouț care este gata și poate să îngrijească pacienți, care nu au Covid, ci bolile curente, de dinainte și după această epidemie. La ei nu se mai gândește nimeni, deocamdată”, a spus primarul.

Cătălin Coman a arătat că de la DSP Suceava i s-a spus că ar urma să fie alocați bani dacă Primăria Fălticeni e dispusă să cofinanțeze cu 10 la sută și că, dacă este de acord, în primă fază ar urma să fie alocată suma de 4,3 milioane de lei, care înseamnă 17 la sută din necesar.

Primarul a spus că și-a dat acordul pentru cofinanțarea asigurată de municipalitate, din puținul pe care îl are în bugetul local, dar că suma necesară e de 5 milioane de euro și s-a întrebat dacă Guvernul României, țară a UE, nu are 5 milioane de euro pentru a pune în funcțiune un spital nou care are toate utilitățile necesare și în care se pot trata pacienți din județul Suceava care nu sunt bolnavi de Covid.

El consideră că e iresponsabilitate din partea acestui guvern să nu dorească deschiderea acestui spital nou.

„E iresponsabilitate. Este un guvern iresponsabil care ori nu înțelege ori nu vrea să înțeleagă ce e în județul Suceava. Oamenii vor muri de alte boli decât de Covid în județul Suceava pentru că nu mai interesează pe nimeni de cei care au boli de inimă, de plămâni, de rinichi și alte boli curente care au existat întotdeauna în județul Suceava, în România, în lume  și, din păcate,  vor mai exista și pe viitor. La acești oameni nu se gândește nimeni”, a spus Cătălin Coman.

În SJU Suceava erau internați până la epidemie sute de pacienți de alte boli decât de Covid, dar au fost dați afară și trimiși la Fălticeni și Rădăuți, la două spitale din două orașe mici, cu posibilități limitate.

„Noi suntem, chipurile, spitale-suport. Suport la ce? La un act medical supraaglomerat? Rădăuți este supraaglomerat ca spital. Fălticeni e în aceeași situație”, a spus Cătălin Coman.

El a atras atenția că în ședința CJ Suceava în care s-au alocat un milion de lei Spitalului Municipal Rădăuți, nu s-au alocat niciun leu Spitalului Municipal Fălticeni, arătând că 90 la sută din pacienții actuali ai Spitalului Fălticeni sunt din alte zone, inclusiv din zona care mergea tradițional SJU Suceava.

„Suntem spital-suport, dar pe noi nu ne suportă nimeni, sau nu ne dă nimeni niciun suport. Trecem peste asta. Dar avem un spital noul în care putem trata până la 400 de pacienți de alte boli decât Covid”, a spus Cătălin Coman.

El a mai arătat că Spitalul Municipal Fălticeni încă se descurcă cu asigurarea echipamentelor de protecție, având materiale pentru circa o săptămână, prin eforturile municipiului Fălticeni, dar că spitalul din Fălticeni trebuie să trateze pacienți dintr-o treime din județ.

Cătălin Coman a amintit că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, când era secretar de stat a apreciat noul spital din Fălticeni și că acum poate face ceea ce trebuie.

El a arătat că pentru aparatura medicală sunt deja contractele semnate și furnizorii încă spun că le vor livra în condițiile în care în contextul actual este o cerere foarte mare de echipamente și că nu înțelege de ce Guvernul refuză în continuare să facă plata.

„Eu sunt foarte tenace. Nu cedăm. Ne vom bate până la capăt, până când vom deschide spitalul pentru că este nevoie pentru tot județul Suceava acum. Spitalul Municipal Fălticeni poate fi ceea ce a fost SJU Suceava până la declanșarea pandemiei. Poate trata specialitățile. Este un spital nou, curat, dezinfectat”, a spus primarul.


Intră acum și în grupul de