DSP Suceava: 488 de cadre medicale și personal auxiliar, infectate cu noul coronavirus. Va fi testat și personalul medical din Vatra Dornei și Gura Humorului. Instituția urmează să primească un aparat pentru analiza testelor


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Elena Manuela Trifan, a declarat pentru NewsBucovina că, în prezent, doar la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava se efectuează analizele pentru diagnosticarea infecţiei cu COVID-19, în laboratorul de biologie moleculară, pentru probele recoltate în această unitate de la personalul medical şi de la pacienţi, restul probelor recoltate din judeţ fiind trimise pentru analize în laboratoare din alte judeţe.

Medicul Elena Manuela Trifan a spus că la SJU Suceava se lucrează 100 de teste pe zi, dar a subliniat că, în timp, capacitatea de analiză a probelor pentru testele recoltate din judeţul Suceava va creşte.

“Pe măsură ce trec zilele, în judeţul Suceava va creşte capacitatea de testare”, a precizat Trifan.

Ea a mai spus că personalul spitalelor din Vatra Dornei şi Gura Humorului urmează să fie testat în perioada următoare, iar DSP Suceava va trimite materialele necesare pentru testare în cazul în care spitalele respective nu le au deja, recoltarea probelor se va face la fiecare unitate spitalicească,  probele vor trimise către DSP Suceava, apoi acestea sunt direcţionate pentru analiză către laboratoare din alte judeţe, aşa cum prevede metodologia.

Medicul Elena Manuela Trifan a spus că şi DSP Suceava a achiziţionat un sistem de detectare moleculară pentru COVID-19, care va ajunge şi va fi instalat în laboratorul instituţiei în zilele următoare , iar analizele testelor pentru diagnosticarea infecţiei cu COVID-19 se vor efectua cu personalul medical al acestui laborator.

Ea a precizat că persoanele din cadrul DSP Suceava care vor lucra cu noul aparat vor fi instruite de echipa de specialişti din SJU Suceava, care efectuează deja analiza testelor pentru noul coronavirus.

Directorul executiv al DSP Suceava a mai spus că în cursul zilei de luni a luat legătura şi cu reprezentanţii DSVSA Suceava, instituţie care are în dotare un aparat RT-PCR, cu o capacitate de analiză de 50 de teste pe zi, pentru a se vedea în ce măsură pot sprijini activitatea de analiză a testelor pentru COVID-19, însă, din câte a înţeles, mai durează cam 10 zile până la finalizarea amenajării unui spaţiu special, care să corespundă standardelor, în care să fie instalat aparatul respectiv.

Trifan a menţionat că DSVSA Suceava are deja persoane instruite să utilizeze aparatul RT-PCR şi, în măsura în care va fi posibil, ar putea să se realizeze o convenţie între cele două instituţii pentru ca aceste persoane să vină să lucreze pentru o perioadă în laboratorul DSP.

Întrebată despre situaţia personalului medical şi auxiliar confirmat pozitiv pentru COVID-19, directorul executiv al DSP Suceava a informat că de la începutul pandemiei şi până în data de 5 aprilie 2020, inclusiv, în judeţul Suceava erau confirmate pozitiv cu infecţia cu noul coronavirus 488 de cadre medicale şi auxiliare, din care 375 de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, 2 de la Spitalul municipal Rădăuţi, 44 de la Spitalul municipal Fălticeni şi 67 de la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc.

(LB)


Intră acum și în grupul de