Primarul din Fălticeni anunță că în trei săptămâni toate paturile din noul Spital Municipal Fălticeni vor fi montate, se va achiziționa echipamentul de sterilizare și o parte din aparatura ATI: Deschiderea noului Spital Municipal Fălticeni nu este un moft, ci o urgență pentru întreg județul Suceava//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a anunțat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că Ministerul Sănătății a mișcat ceva și a trimis Primăriei suma de 4,35 milioane de lei, reprezentând circa 17 la sută din necesar.

„E prima alocare bugetară. E foarte puțin față de necesar, dar este un plus. Nu înțeleg de ce ne dau banii ăștia cu țârâita. Ori ne dau 4,3 milioane ori toată suma lucrurile rămân la fel în ceea ce înseamnă termenul de deschidere. Nu putem deschide spitalul cu 4,3 milioane de lei. Pe lângă asta ne-au cerut și o cofinanțare de 10 la sută. Ni s-a solicitat poate cu gândul că nu-i vom da. Ne-am asumat rolul în tot ceea ce înseamnă deschiderea acestui spital. Suntem o instituție responsabilă, sunt un primar responsabil, avem un Consiliu Local responsabil și am găsit resursa financiară să acoperim și acest moft al Ministerului Sănătății, adică la cei 4,35 milioane de lei transmiși de la București am pus și noi de la Consiliul Local 435.000 de lei”, a spus Coman.

El a sublinait că Primăria Fălticeni nu este doar cu cerșitul de bani, ci partener și vrea să deschidă spitalul.

Primarul a arătat că nu a fost simplu să găsească resursa financiară în această perioadă complicată, precizând că municipiul Fălticeni a alocat de la la începutul anului pentru sănătate 3 milioane de lei, o sumă imensă pentru municipiul Fălticeni, făcând economii la toate cheltuielile de funcționare și renunțând la toate investițiile considerate neurgente.

Cătălin Coman a explicat că deschiderea noului Spital Municipal Fălticeni nu este un moft, ci o urgență pentru întreg județul Suceava pentru că bolnavii de alte boli decât Covid 19 nu au unde să se trateze mai ales că Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc este închis, pavilionul central al Spitalului Municipal Fălticeni este închis, iar Spitalul Județean Suceava este deschis parțial.

„Putem să oferim condiții optime de tratament și Ministerul Sănătății nu vrea să deschidă acest spital. Asta e realitatea”, a spus Coman.

Primarul a explicat că împreună cu managerul Spitalului Municipal Fălticeni a fost stabilită o strategie pentru achiziția de echipament medical din banii alocați.

Astfel, vor fi cumpărate toate paturile necesare, arătând că sunt șapte-opt categorii de paturi, de la paturi de ATI până la paturi de salon.

Totodată va fi achiziționat tot echipamentul pentru sterilizare, aceasta fiind o chestiune prioritară.

Mai mult, se vor achiziționa o parte din dotările pentru Terapie Intensivă.

El a subliniat că separat de aceste fonduri, din bugetul local se vor cumpăra și cinci ventilatoare pentru secția ATI.

„Încercăm să fim eficienți cu banii aceștia pe care îi dă ministerul”, a spus Coman.

Primarul a estimat că în două-trei săptămâni toate paturile vor fi aduse și montate ținând cont că în această perioadă este o presiune foarte mare pe producători.

El a subliniat că din noiembrie sunt semnate contractele pentru apartura medicală, iar dacă banii ajungeau la Fălticeni noul spital putea fi deja deschis.


Intră acum și în grupul de