EXCLUSIV-VIDEO // PS Damaschin Dorneanul: Lumina Sfântă de la Ierusalim ar putea ajunge și în acest an în județul Suceava. Credincioșii să se intereseze la preoții parohi cum vor putea primi Lumina Sfântă


Intră acum și în grupul de

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, a anunțat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că există posibilitatea ca și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim să ajungă la Suceava.

Ierarhul BOR a spus că a fost sunat marți dimineața de la Patriarhia BOR și întrebat dacă va fi trimis un avion de la Suceava pentru preluarea Luminii Harice și că singura problemă este primirea aprobării pentru ca un avion care să preia Lumina Sfântă în condițiile în care Aeroportul Suceava este în carantină.

„Dacă vom primi aprobarea atunci Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și rânduiala va fi în felul următor, în duhul ordonanțelor: La Aeroport vor fi prezenți cei cinci protopopi ai Arhiepiscopiei, din tot județul. Părinții protopopi vor duce Lumina Sfântă în protopopiatelor lor și o vor împărți preoților după diferite cirterii. Unii vor veni pe traseu și o vor primi, unii o vor lua de la alții, sau o zonă va fi reprezentată de un părinte care o va lua de la protopop și o va distribui celorlați și o vor duce la sfintele biserici”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

„Nădăjduim să ducem Sfânta Lumină la biserici”, a precizat ierarhul BOR.

În ceea ce privește împărțirea Sfintei Lumini de la Ierusalim către credincioși va fi un pic mai dificil.

„Acolo unde se păstrează și sfințirea coșurilor dimineața, să se împartă și Sfânta Lumină. Sfințirea coșurilor diferă de la parohie la parohie. Unde este o parohie mai mică, în mediul rural, va merge părintele să sfințească, iar acolo unde este o parohie mai mare, am înțeles că va fi solicitat părintele care va merge la bloc la credincios și va sfinți coșul de Paște”, a explicat PS Damaschin.

Înaltul ierah a adăugat că o altă variantă, mai greu de aplicat, este ca în noaptea de Înviere să fie transmisă Lumina Sfântă, prin voluntari, pe la blocuri.

„Dar este greu de acoperit o suprafață așa de mare, iar voluntarii să meargă de două ori în acea noapte pentru că mai au de mers și dimineața cu preotul la sfințirea coșurilor”, a arătat episcopul-vicar.

PS Damaschin a subliniat că modalitatea de distribuirea diferă de la parohie la parohie, de la localitate la localitate, arătând că în zona de munte o casă e la jumătate de kilometru de altă casă și e dificil.

„Oamenii trebuie să fie înțelepți și să țină legătura cu părintele lor paroh și vor vedea cum s-a rânduit pe plan local”, a spus PS Damaschin.

Ierarhul BOR a subliniat că lumina se va putea lua și de la candelă.

„Important este acum să înțelegem că este o situație dificilă și să nu forțăm lucrurile. Dacă, într-o familie nu se va putea lua Sfânta Lumină de la Ierusalim oamenii să aibă credința și în noaptea de Înviere de la candelă se poate lua lumină”, a spus PS Damaschin.


Intră acum și în grupul de