Reprezentanți ai mediului economic sucevean solicită facilități fiscale și programe pentru ieșirea din criză. Președintele Consiliul Județean Suceava, Gheorghe Flutur, propune ca zonele carantinate să beneficieze de facilități pe modelul zonelor defavorizate. Pentru revigorarea turismului sunt luate în calcul mai multe soluții


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit la sediul instituției cu reprezentanți ai mediului economic din județul Suceava pentru a discuta problemele pe care aceștia le au din cauza pandemiei cu noul coronavirus, dar și pregătirea pentru perioada ce va urma ieșirii din starea de urgență și carantină.

La această primă întâlnire organizată pe această temă la propunerea președintelui Gheorghe Flutur, au fost prezenți reprezentanții IMM-urilor, transportatorilor, a celor din domeniul turismului, ai Camerei de Comerț și Industrie și Direcției Județene a Finanțelor Publice.

În cadrul discuțiilor, cei prezenți s-au referit în special la consecințele încetării activității în perioada stării de urgență și care au afectat atât angajații cât și angajatorii.

Totodată, cei prezenți au solicitat identificarea de soluții de sprijin în ceea ce privește taxele și impozitele până când activitatea va ajunge la nivelul anterior declanșării crizei.

Pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor cât și a angajaților aceștia au propus o abordare mai flexibilă a impozitului pe muncă, amintindu-se de posibilitatea diminuării normei de muncă, reducerea CAS și CASS.

Președintele Gheorghe Flutur a arătat că s-a discutat și despre posibilitatea ca zonele carantinate să beneficieze de facilități pe modelul zonelor defavorizate și s-a propus identificarea de pârghii de sprijin cum ar fi granturile prin care să fie posibilă decontarea lucrărilor efectuate în baza unor contracte în derulare.

„Pentru turismul din Bucovina, care este extrem de afectat, s-a  pus în discuție posibilitatea de a beneficia de sprijin pe modelul stațiunilor de pe Litoral”, a menționat președintele CJ Suceava.

El a spus că se caută soluții și pentru modul în care pot fi relaxate condițiile pentru cei care au investiții cu fonduri europene în turism și care sunt monitorizați pentru îndeplinirea unor criterii, cum ar fi numărul de turiști sau gradul de ocupare.

„Cu toții va trebui să muncim mult în perioada următoare pentru a recâștiga un număr cât mai mare de turiști. Ne gândim să ne inspirăm și din ce fac și alte țări sau zone turistice afectate de criză”, a spus Flutur.

El a anunțat că va exista posibilitatea ca prin intermediul site-ului Camerei de  Comerț Suceava să fie preluate probleme și propuneri ale mediului economic din județul Suceava care să fie apoi transmise mai departe, după caz, Guvernului sau parlamentarilor.


Intră acum și în grupul de