Adrian Botezatu: De câțiva ani e o catastrofă socială în județul Suceava cu 40 la sută din forța de muncă ce lucrează în afara țării și nu am văzut niciun guvern preocupat. De fapt ei sunt foarte bucuroși că lumea pleacă și nu trebuie să-și bată capul// VIDEO


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că județul Suceava se confruntă de mai mulți ani cu o catastrofă socială în condițiile în care 40 la sută din forța de muncă activă lucrează în străinătate și că din cauza crizei actuale care a afectat major județul Suceava există riscul ca procentul să crească peste 50 la sută.

Botezatu a spus că niciun scenariul apocaliptic prezentat pe televiziunile naționale nus e confirmă, subliniind că boala este reală, este o boală necruțătoare, dar cifrele oficiale arată că suntem pe o zonă controlabilă.

„Scenariile catastrofice care s-au vehiculat, în special de presa națională, nu s-au adeverit. Era mult mai simplu, la începutul anului, când autoritățile centrale știau grupul țintă, că virusul a venit din exterior și nu au luat nicio măsură de carantinare a celor veniți din exterior. Autoritățile au fost foarte slabe, nu au acționat, erau ocupate cu anticipatele, iar oamenii aceia au mers peste tot, au infectat în primul rând spitalele, după care autoritățile au luat măsuri tardive”, a spus Botezatu.

El a arătat că atunci trebuia acționat eficient pentru a opri această răspândire pentru că acum costurile economice și sociale ar fi fost mult mai mici decât să ții o țară întreagă blocată și cu economia pusă la pământ.

„Noi, în județul Suceava suntem de câțiva ani în situație de catastrofă socială în condițiile în care 40 la sută din forța de muncă a județului lucrează în exterior. Ați auzit vreo autoritate centrală preocupată că 40 la sută din forța de muncă a județului Suceava e plecată în străinătate?”, s-a întrebat sociologul sucevean.

Adrian Botezatu a mai spus că din județul Suceava sunt plecați circa 140.000 de suceveni la muncă în străinătate, în condițiile în care la ITM erau 130.000 de contracte de muncă înainte de starea de urgență, iar 20.000 de contracte sunt acum suspendate.

„Dacă nu se iau măsuri urgente, noi vom depăși lejer 50 la sută din forța de muncă activă plecată în exterior. Este o catastrofă socială despre care nimeni nu vorbește”, a spus Botezatu.

Potrivit acestuia această zonă este subfinanțată cronic pentru că nu este nicio mare investiție guvernamentală în zonă.

„În Oltenia sunt doi mari producători auto. Nu e nicio mare investiție în toată zona Moldovei. Zero autostrăzi. Noi suntem uitați și abandonați de 30 de ani”, a spus sociologul.

El a arătat că zona Moldovei este principalul exportator de forță de muncă.

„Nu am văzut niciun guvern preocupat. De fapt ei sunt foarte bucuroși că lumea pleacă și ei nu trebuie să-și bată capul, ceea ce nu este normal”, a spus Botezatu.

El a adăugat că în județul Suceava, turismul este compromis total în acest an, iar industria alimentară din Suceava va fi compromisă

„Am semnale că dacă ești din Suceava se spune că ești lepros. Nu sunt primite produsele din Suceava, nu sunt primiți angajații din Suceava care au contracte în alte județe. Când se vede mașina cu numere de Suceava toată lumea intră în panică”, a spus Botezatu.

El crede că autoritățile centrale ar trebui să dea un semnal foarte clar de susținere a județului Suceava.

„Ar fi de așteptat o vizită a președintelui Klaus Iohannis în Suceava sau a premierului Ludovic Orban să arate că în județul Suceava este o viață normală. Aici trăiesc oameni, nu trăiesc zombie. Nu era normal ca autoritățile centrale să se preocupe? Populația Sucevei a fost foarte afectată în primul rând psihologic”, a spus sociologul sucevean.

El crede că dacă ești un lider adevărat trebuie să fii aproape de comunitățile aflate în dificultate, dar că în schimb au trimis mesaje prin video.

„Foarte multe lucruri nu mă aștept din partea guvernului. Când se va termina criza, probabil că vinovat va fi județul Suceava, ca și cum aici într-un cabinet de la SJU Suceava s-a inventat virusul și s-a răspândit peste tot”, a spus Botezatu.

El s-a întrebat până când se va continua cu această politică de subfinanțare.

„Suntem orbi? Nu vedem că din județul acesta tinerii pleacă masiv? Dacă suntem deja la 40-50 la sută din forța de muncă activă plecată în străinătate așteptăm până la 80 la sută? Până acum am fost o regiune complet abandonată de autoritățile centrale”, a conchis Adrian Botezatu.


Intră acum și în grupul de