FOTO VIDEO // Aproximativ 200 de pompieri au fost antrenați într-o intervenție deosebit de complicată pentru a lichida șase incendii de vegetație care au amenințat fondurile forestiere din zonele de munte ale județului Suceava. ISU Suceava revine cu rugămintea de a respecta măsurile de prevenire ale incendiilor de vegetație


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 200 de pompieri militari, lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, pădurari și salvamontiști, au intervenit pe parcursul zilei de 29 aprilie pentru localizarea și lichidarea a șase incendii care au amenințat fondurile forestiere din zonele de munte ale județului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, Slt. Alin Găleată, incendiile au afectat aproape 20 de hectare de vegetație uscată, litieră, resturi de exploatare forestieră, islazuri și pășuni împădurite, precum și o plantație de molid, în localitățile Cârlibaba (două incendii, în zone diferite), Prisaca Dornei (zona Pârâul Bardan), Izvoarele Sucevei (Dealul Pohoniș), Dorna Arini și Dârmoxa.

Sursa precizează că intervențiile au fost deosebit de grele, în condiții de teren accidentat, cu suprafețe mari de vegetație uscată și resturi de exploatare forestieră care favorizau dezvoltarea incendiilor și propagarea lor cu rapiditate, în locuri în care nu existau surse de apă și care au necesitat un efort susținut din partea forțelor de intervenție pentru a împiedica flăcările să intre în fondurile forestiere.  

Ultimele focare au fost lichidate aproape de ora 24:00, iar peste noapte o parte din personalul de intervenție (lucrători silvici și voluntari) a rămas în supraveghere pentru ca incendiile să nu reizbucnească.

În acest context, ISU Suceava revine cu același apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestui tip de incendii, care s-au înmulțit foarte mult în ultima perioadă.

Redăm mesajul ISU Suceava:

            – nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

            – nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);

            – arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

            – interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

            – arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;

            – asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;

            – educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, transmitem din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.


Intră acum și în grupul de