Primarul Cătălin Coman le indică liberalilor de unde pot fi asigurați banii pentru dotarea Spitalului Fălticeni: Suma alocată spitalului și care a fost returnată la bugetul de stat de fostul primar liberal acoperă actualul necesar de finanțare//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, și-a exprimat, luni dimineața, la Subiectul Zilei, încrederea că în ciuda tuturor obstacolelor Spitalul din Fălticeni se va deschide și menționează că deși nu faptic, măcar declarativ, toți factorii decidenți implicați susțin la unison necesitatea deschiderii acestei noi unități spitalicești.

„Obligatoriu vom deschide Spitalul din Fălticeni și sunt optimist că-l vom deschide în ciuda tuturor obstacolelor, în ciuda tuturor hopurilor. Orice discuție o purtăm cu factorii responsabili se termină pozitiv, dar doar la nivel de discuție”, a spus Cătălin Coman.

El a arătat că nu a avut niciun contact la Ministerul Sănătății, la Consiliul Județean sau Prefectură care să  spună :„mai așteptați, mai aveți răbdare, nu putem anul aceasta sau în viitorul apropiat”.

„Toată lumea este de acord că Spitalul din Fălticeni trebuie deschis și toată lumea își oferă sprijinul și ajutorul pentru a-l deschide. De asta sunt optimist. Nu cred că atâția oameni responsabili, de la nivelul ministrului Sănătății, Ministerului Sănătății, Prefecturii Suceava care este reprezentantul Guvernului în teritoriu, generalul Oprea care a condus o bucată de timp destinele SJU Suceava, președintele CJ Suceava, parlamentari de toate forțele și culorile politice, toți spun în unanimitate că trebuie deschis Spitalul Municipal Fălticeni și că vor face toate demersurile necesare pentru a se întâmpla acest lucru”, a declarat Cătălin Coman.

El a adăugat că nu crede că atâția oameni pot să mintă cu iresponsabilitate, să spună că sunt de acord și pe de altă parte să nu facă nimic în acest sens.

„Nu pot să cred așa ceva, refuz să cred că există atâta iresponsabilitate. Spitalul Municipal Fălticeni trebuie deschis acum”, a spus Coman.

Primarul a arătat că i se reproșează că nu a deschis spitalul în urmă cu 30 de ani, dar el este primar doar din 2012 și că a făcut ce trebuie, iar acum se zbate pentru obținere fondurilor pentru dotări.

„ Nu căutăm vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat până în 2012, ci căutăm soluții, iar soluția este deschiderea Spitalului Municipal Fălticeni prin alocarea de fonduri pentru aparatura și dotările medicale care sunt contractate din noiembrie 2019”, a spus Cătălin Coman.

El a explicat că din cele 23, 8 milioane de lei necesare achizițiilor contractate s-a primit de la Ministerul Sănătății suma de 4,35 milioane de lei pentru dotări la care s-a contribuit de la bugetul local cu o cofințare de 10 la sută solicitată de minister.

„Din sponsorizări, donații ale unor oameni de bine mai avem aproximativ 300.000 de lei”, a spus Coman care a adăugat că mai sunt campanii de colectare de fonduri în derulare și că imediat ce se vor finaliza datele vor fi puse la dispoziția cetățenilor.

Potrivit acestuia, acum mai sunt necesare 17-18 milioane de lei pentru a se achiziționa integral echipamentele, dotările și aparatele medicale contractate în urma unor contracte realizate în urma unor licitații publice în 2019.

Cătălin Coman și-a exprimat surprinderea privind declarațiile senatorului PNL de Suceava, Daniel Cadariu, arătând că forțele politice ar trebui să-și dea mâna și nu să caute vinovați și să se arunce cu noroi.

„Dacă este să căutăm vinovați pot spune doar două lucruri: Guvernul PNL a alocat în 2011 două sute de miliarde de lei vechi. Primăria liberală de atunci  a cheltuit 12, iar 188 de miliarde de lei vechi s-au întors la bugetul de stat. 188 de miliarde de lei vechi care s-au întors atunci înseamnă exact prețul aparaturii medicale de care avem nevoie acum. Dacă atunci managementul la Primărie și CJ Suceava era corespunzător, acum nu mai aveam această problemă. Guvernul Cioloș a alocat în anul 2016 pentru Spitalul Municipal Fălticeni fabuloasa sumă de zero lei”, a spus Cătălin Coman.

El și-a exprimat indignarea că un senator PNL și un deputat USR se agită și se întreabă de ce nu se deschide spitalul nou și că aceștia prezintă publicului minciuni, acuzând municipalitatea Fălticeni că nu am dorit să deschidă spitalul nou pentru pacienții Covid-19 de la Sasca și Bogdănești.

„Nu ne-a cerut nimeni așa ceva. În primul rând spitalul nou nu este suport Covid și în al doilea rând este un spital la care nu se alocă fonduri pentru a fi deschis”, a spus Coman.

El a declarat că cei doi parlamentari mint și în ceea ce privește achiziția în plină pandemie a unui aparat de epilat pentru secția de dermatologie în condițiile în care un aparat cu zeci de funcțiuni a fost cumpărat în octombrie 2019 când nici nu se știa de pandemie.

Cătălin Coman a spus că acel aparat se folosește pentru zeci de boli de piele, iar una dintre funcțiuni este și cea de epilat și că nici nu a fost folosit în acest sens.

„E mai ușor de aruncat cu noroi când trebuie găsite soluții”, a spus primarul care consideră că aceasta nu este decât o diversiune mediatică.

„Atunci când nu vrei să faci, pui o perdea de fum prin care să abatem atenția de la obiectivul principal”, a spus Cătălin Coman care a subliniat că declarațiile sale sunt „adevăruri dovedite cu acte”, iar senatorul PNL și deputatul USR „mint cu nerușinare”.


Intră acum și în grupul de