Acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere pe drumurile din judeţ


Intră acum și în grupul de

De la începutul anului şi până în prezent, pe raza judeţului Suceava s-au produs 99 evenimente rutiere. Potrivit biroului de presă al IPJ Suceava, 20 de accidente au avut drept cauză nesupravegherea copiilor de 0-6 ani, 27 – imprudenţa copiilor de 7-14 ani, 44 – imprudenţa adolescenţilor de 14-18 ani, iar 48 accidente au avut drept cauză abateri ale bicicliştilor şi mopediştilor.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în data de 12.02.2008 a fost elaborat Programul privind Siguranţa Rutieră pe raza judeţului Suceava , program care are ca termen de finalizare luna decembrie 2009.

Având în vedere Programele şi Planurile de Măsuri iniţiate, în perioada mai-august 2009, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză a Criminalităţii împreună cu ofiţerii şi agenţii Serviciului de Poliţie Rutieră au desfăşurat o serie de activităţi preventive generale şi punctuale. Unul dintre acestea este proiectul – concurs „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru viaţă!”, adresat elevilor claselor IV-VII, un altul este proiectul punctual „Să respectăm semnele de circulaţie” la Şcoala nr. 9 din municipiul Suceava.

Pentru conştientizarea tinerilor conducători auto, precum şi a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea legislaţiei la regimul rutier, cadrele CAPC au executat un număr de 9 şedinţe în unităţile şcolare la care au participat peste 750 de elevi şi cadre didactice. „Permanenta implicare în viaţa societăţii, participarea la evenimentele de interes comun, prezenţa constantă şi oportună a lucrătorilor de poliţie la diverse manifestări, constituie premisele realizării şi menţinerii unui climat de siguranţă şi de normalitate. În acest context s-au încadrat şi activităţile desfăşurate de lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, care în perioada 04-08.06.2009 au participat la cea de-a VIII-a ediţie a Salonului Auto Bucovina , organizat la Complexul Expoziţional al Suceava Shopping City, de Camera de Comerţ , Industrie şi Agricultură Suceava , în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava. În cadrul acestui Salon, C.A.P.C. a organizat în cadrul complexului expoziţional „un stand propriu de prezentare şi îndrumare. Un impact deosebit l-au avut filmele documentar – educative difuzate cu ajutorul video – proiectorului, tinerii şi nu numai, fiind mobilizaţi să conştientizeze pericolele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie rutieră”, precizează IPJ Suceava.

Printre activităţile complexe derulate s-au numărat şi cele cu caracter preventiv organizate la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Suceava şi Liceul „Petru Rareş” Suceava, unde lucrătorii de poliţie au prezentat elevilor situaţii privind pericolele la care se expun atunci când nu respectă regulile de circulaţie în calitate de participanţi la traficul rutier, pietoni, biciclişti, mopedişti. Participanţilor le-au fost distribuite materiale informativ-educative pe linie de siguranţă rutieră, activitatea încheindu-se cu un concurs intitulat “Viaţa pe scuter”.

Totodată, în parteneriat cu Şcoala de şoferi profesionişti „Auto SETTE” Suceava a fost organizată o întâlnire cu posesorii de scutere, ocazie cu care s-a efectuat o demonstraţie privind mersul corect pe scuter, fiind susţinut în acest sens „examenul” de poligon.

S-a dispus identificarea tuturor posesorilor de scutere de pe raza judeţului Suceava pentru intrarea acestora în legalitate cu privire la circulaţia acestora pe drumurile publice şi organizarea unor întâlniri locale în colaborare cu revista SCOOTER FUN din Bucureşti, care are încheiat un protocol de colaborare cu IGPR.

În perioada 15.05- 01.06.2009 a fost organizat concursul de scurt metraj „SOS – Şoseaua Vieţii”. Echipajele înscrise în concurs au realizat filme cu conţinut preventiv pe linie rutieră, câştigătorii fiind premiaţi în cadrul unei gale organizate în data de 01.06.2009.

Printre alte activităţi realizate de IPJ Suceava se numără seminarul cu tema „Clasa liderilor pentru Bucovina”, Tabăra de Vară – Moldoviţa, unde peste 70 de tineri şi cadre didactice au fost instruite cu privire la normele rutiere, Şcoala de Vară a tinerilor la Mănăstirea „Sf. Ioan” Suceava, Şcoala de Vară a Educaţiei Sucevene.
Au fost desfăşurate activităţi preventive de informare şi conştientizare a participanţilor la trafic pe DN2 în baza Planului de Măsuri întocmit, fiind distribuite peste 1.500 de materiale preventive şoferilor şi pietonilor.

„Eforturile de prevenire şi combatere a accidentelor rutiere grave vor continua, iar poliţiştii vor acţiona pentru conştientizarea opiniei publice cu privire la pericolul deosebit de grav pe care îl determină conducerea vehiculelor pe drumurile publice fără respectarea normelor legale de circulaţie, precum şi nerespectarea aceloraşi reguli de către ceilalţi participanţi la trafic – pietoni, biciclişti, căruţaşi, etc.”, mai menţionează IPJ.


Intră acum și în grupul de