Anatolii Buzdugan: Se fac demersuri pentru angajarea unui medic epidemiolog la SJU Suceava. În momentul de faţă, nu există probleme majore din punct de vedere al circuitelor epidemiologice, toate lucrurile funcţionează”


Intră acum și în grupul de

Managerul interimar al SJU Suceava, medicul neurochirurg Anatolii Buzdugan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că spitalul sucevean nu are în prezent un medic epidemiolog, dar că s-au făcut toate demersurile necesare pentru angajarea unui medic din această specialitate.

El a spus că au fost anunţate concursuri pentru angajarea pe o perioadă determinată a unui medic epidemiolog, iar în paralel s-au făcut demersuri  la Consiliul Judeţean Suceava, la Prefectura Suceava pentru a sprijini în acest sens spitalul, astfel încât să poată fi identificat fie în judeţ, fie în altă zonă, un medic epidemiolog care să vină să lucreze în Spitalul Judeţean Suceava.

Medicul Anatolii Buzdugan a mai spus că o astfel de solicitare s-a făcut şi către Direcţia de Sănătate din Iaşi, care este coordonatoare pentru zona Moldovei, pentru a se putea aduce un epidemiolog la spital.

“La momentul actual, toate circuitele în spital sunt funcţionale, sunt stabilite cu medicii epidemiologi cu care am lucrat noi, inclusiv în săptămâna care s-a scurs din momentul preluării interimatului. În momentul de faţă, nu există probleme majore din punct de vedere al circuitelor epidemiologice, toate lucrurile funcţionează”, a spus Buzdugan care a adăugat că prezenţa unui medic epidemiolog în spitalul sucevean ar fi utilă “pentru alte provocări” sau pentru situaţiile în care numărul de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 internaţi în spital va scădea semnificativ, iar gestionarea acestor cazuri ar putea fi realizată doar în secţiile care funcţionează în sistem pavilionar.

 El a spus că, probabil, se vor face mai multe scenarii  după care se va  ghida activitatea spitalului în viitor.

“Cu siguranţă, noi va trebui să convieţuim cu acest virus pe o perioadă nedeterminată şi alte circuite vor fi stabilite pe un termen mai îndepărtat, deci nu avem nici o urgenţă majoră în momentul de faţă. Într-adevăr, prezenţa unui medic epidemiolog îţi oferă o siguranţă mai mare, dar repet, la momentul actual, spitalul funcţionează pe circuitele stabilite şi va funcţiona încă o perioadă de timp de care noi nu avem cunoştinţă, dar depinde cum va evolua situaţia epidemiologică în judeţ. Dacă ne referim la carantinarea Sucevei, este o decizie impusă de autorităţi, dar noi, ca spital, suntem pregătiţi şi avem un plan cu mai multe scenarii prin care putem să ne mărim capacitatea de internare a pacienţilor”, a declarat medicul Anatolii Buzdugan.

El a menţionat că acum spitalul, la numărul de pacienţi internaţi pe care îl are, se află în scenariul unu din cele trei scenarii posibile stabilite, dar că, în funcţie de evoluţia epidemiologică, se poate mări capacitatea de internare de la 700, la 900 sau la peste 1000 de pacienţi.

“Toate lucrurile astea sunt foarte clare, s-au început aceste simulări în perioada vechii conduceri militare, sunt dezvoltate în continuare şi ţinem cont şi noi de aceste posibile scenarii, dar dacă situaţia epidemiologică se agravează, presiunea asupra spitalului va creşte din nou”, a mai spus Buzdugan, adăugând că în cazul în care se va întâmpla acest lucru, spitalul este pregătit să facă faţă altor noi provocări, mai ales că peste 70 la sută din personalul medical al unităţii se află în activitate.


Intră acum și în grupul de