PS Damaschin Dorneanul a transmis un mesaj de recunoștință și mulțumire IPS Pimen ”Părintele Bucovinei”, dar și un mesaj celor care l-au vorbit de rău: Nădăjduiesc că măcar acum vor șterge lacrima cu care v-ați dus de aici făcând un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, a transmis, vineri, la finalul slujbei de înmormântare a IPS Pimen Suceveanul un mesaj de mulțumire și recunoștință „Părintelui Bucovinei” care a fost aproape tuturor credincioșilor, dar a avut și un mesaj pentru cei care l-au vorbit de rău, arătând că nădăjduiește ca lacrima cu care IPS Pimen a părăsit această viață va fi ștearsă printr-un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina.

„Ne luăm rămas bun de la Părintele nostru arhiepiscop Pimen cu toții, dar mai ales noi, slujitorii sfintelor altare, de aici, din Bucovina, ostenitorii de la sfintele mănăstiri și tot poporul binecredincios de pe aceste meleaguri pe care atât de mult le-a iubit”, a spus episcopul-vicar.

Ierarhul a arătat că Înaltpreasfinția Sa Pimen este legat de Bucovina nu doar prin cele aproape trei decenii de slujire ca prim-chiriarh al acestei nou înființate eparhii, nici prin anii de ascultare ca ghid la Putna, ori stareț de aici de la Sf. Ioan de la Suceava, ci mult mai de demult.

„O tainică și plină de bucurie chemare a acestor ținuturi a simțit-o tânărul Vasile Zainea când, privind cei șapte munți ai Vrâncioaiei din zona Buzăului natal, gândul și inima se îndreptau cu dorire și foc sfânt spre Ștefan cel Mare-Soarele Sucevei. Și Dumnezeu i-a îndeplinit ruga și, din venetic, cum își spunea cu modestie adeseori, a devenit Pimen Suceveanul, nume pe care și l-a înscris și în cartea de identitate. A devenit al Bucovinei. Bucovina i-a devenit adevărata casă și de-acum, așa cum și-a dorit, își va odihni trupul tot aici, în pământul Bucovinei”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a subliniat că IPS Pimen știa foarte bine întreaga eparhie și toate satele.

„N-a existat cred că sat bucovinean în care pașii săi să nu fi călcat. Toate drumurile erau ca ale sale. Nu avea nevoie de hartă și nici de GPS și ne uimea știind chiar și numărul de semafoare dintre două puncte ale unei șosele. A respirat aerul proaspăt al Obcinelor Bucovinei, a prețuit munca țăranilor și a celor ostenitori cu mintea. A iubit portul și obiceiurile din Bucovina. L-a iubit pe Ștefan cel Mare și Sfânt și a sădit această dragoste mai ales copiilor pe care îi primea ca ghid”, a spus PS Damaschin Dorneanul.

Potrivit acestuia mâinile IPS Pimen nu doar au binecuvântat credincioșii din Bucovina, ci s-au împreunat cu ale meșterilor atunci când a ridicat case pentru cei săraci.

„Nu doar rasă smerită și odăjdii sfinte a purtat părintele nostru Pimen, ci și halat de salahor și nu de puține ori a purtat frumos pieptar înflorit bucovinean”, a spus PS Damaschin.

Ierarhul a arătat că IPS Pimen poate fi considerat Părintele Bucovinei.

„A fost și va rămâne părinte al Bucovinei, trăind durerile și bucuriile ei așa cum le-a simțit iscusit ilustrate de Balada lui Ciprian Porumbescu ori Doina lui Mihai Eminescu. Mai presus i-a iubit pe oameni și ne-a iubit pe noi, preoții, monahii și credincioșii din Bucovina”, a spus PS Damaschin.

Episcopul vicar a transmis un mesaj al preoților, monahilor și credincioșilor din Bucovina.

„În numele acestora îndrăznesc a rosti acum, cu smerită recunoștință: Înaltpreasfinția voastră, părintele nostru arhiepiscop Pimen, din adânc de inimă vă mulțumim. Vă mulțumim că ne-ați învățat să-L iubim pe Dumnezeu, Biserica lui cea sfântă și pe cei sărmani, frații mai mici ai lui Hristos. Vă mulțumim că ne-ați învățat cu fapta, nu numai cu cuvântul, să ajutăm să iubim munca și să fim cumpătați în toate. Cum vom putea vreodată uita vorba de duh cu care ne întâmpinați: Nu-i greu a trăi, ci-i greu a cumpăni? Ne-ați învățat ascultarea și modestia. Vă mulțumim pentru felul în care ne-ați primit pe fiecare ca un părinte, nu ca un distant conducător și, când vom da de greutăți, ne vom aduce aminte de cum ați trecut cu multă înțelepciune prin vremi mai grele ca ale noastre și nu v-ați trădat nici credința, nici neamul, nici năzuințele. Vă mulțumim!”, a transmis PS Damaschin.

Episcopul vicar a transmis și un mesaj de recunoștință IPS Pimen.

„Vă suntem adânc recunoscători pentru punerea mâinilor sfințitoare peste cei pe care i-ați hirotonit.  Vă suntem recunoscători pentru încrederea arătată părinților și maicilor, pentru rugăciunile de binecuvântare de la sfintele slujbe. Vă mulțumesc îndeosebi obștele mănăstirilor redeschise prin grija Înaltpreasfinției voastre și cele ale căror temelie a-ți pus-o în ultimii 30 de ani.  Nu doar cu flori vă întâmpină acum cei care au venit să-și ia rămas bun, așa cum tot cu flori -ale bucuriei- vă întâmpinau credincioșii când poposeați la slujbe în mijlocul lor, ci florile sunt înșiși ei, credincioșii pe care i-ați iubit și i-ați slujit, i-ați binecuvântat și i-ați îndrumat, cu care ați plâns și cu care v-ați bucurat împreună”, a spus ierarhul.

PS Damaschin a arătat că IPS Pimen a putut ierta cum numai oamenii cu suflet mare o pot face.

„Pe lângă multele altele pentru care trebuie să fim recunoscători, încă o dată și încă odată vă mulțumim pentru acel lucru pentru care numai oamenii cu suflet mare pot să-l facă necondiționat și fără număr: iertarea! Ne-ați iertat când am greșit și nu ne-ați pedepsit pe cât am meritat. Ne-ați acceptat așa cum suntem și, ca să nu ne supărați, ați așteptat și ani întregi ca să ne spuneți unde am greșit. Nu v-ați lepădat ușor nici de cei care v-au trădat sperând totuși în întoarcerea lor. Ați purtat sarcinile noastre ca un părinte și noi ne cerem iertare acum că noi nu am arătat îndeajuns purtare de fii adevărați”, a spus episcopul-vicar.

Ierarhul crede că boala actuală a venit pentru ca și în ultimele zile ale vieții să fie împreună cu cei în durere și năpăstuiți.

„De aceea, Părintele nostru Pimen, nu pentru greșelile Înaltpreasfinției voastre a venit această cruntă boală peste bătrânețile Înaltpreasfinției voastre, da, încă puternice, dar totuși purtătoare de urmele ostenelilor unei vieți de 90 de ani. A venit pentru neascultările noastre, pentru toate mâhnirile pe care vi le-am făcut, pentru toate nedesăvârșirile din cele pe care ne-ați cerut să le împlinim. A venit această boală ca să fiți și în ultimele zile ale vieții împreună cu cei în durere, cu cei năpăstuiți, cu cei bolnavi, cu Bucovina iubită, dar atât de îndurerară și încercată de această molimă. Ați purtat această boală pentru păcatele noastre, singur și departe, dar atât de aproape în duh de cei pe care îi iubeați. Pentru aceasta vă rugăm încă odată: iertați-ne!”, a spus PS Damaschin.

El a cerut iertare și pentru cei care l-au vorbit de rău pe IPS Pimen.

„Iertați și pe cei care v-au judecat, acum ori mai înainte, pe cei care v-au vorbit de rău, pe cei care nu v-au înțeles zbuciumul, neodihna și durerea pentru redobândirea unei proprietăți a Bisericii. Poate, simțindu-se și ei fragili sau neputincioși în fața unei boli, sau în fața morții, vor învăța măcar acum să vă prețuiască mai mult și vor șterge lacrima cu care v-ați dus de aici făcând acum un gest recuperator pentru Biserica din Bucovina”, a conchis PS Damaschin Dorneanul.


Intră acum și în grupul de