ASFOR consideră că protestul anunțat de AUR în fața fabricilor Egger şi HS Timber din Rădăuți afectează imaginea unei industrii cu tradiție: Într-un context de piață dificil, în care cererea locală și globală au scăzut, această industrie ar trebui susținută, nu atacată pe nedrept

Acțiunile de protest pe care o formațiune politică le organizează pentru a câștiga capital electoral, mizând pe o temă sensibilă pentru români, nu au rolul de a rezolva absolut nici o problemă, cel mult poate fi încadrată la capitolul știri false. Dacă organizatorii acestor proteste dețin informații cu privire la anumite fapte săvârșite de companii sau persoane, aceștia se pot adresa instituțiilor abilitate să investigheze asemenea activități, anunță ASFOR.

„Suceava este județul cu cea mai importantă suprafață forestieră din România. Economia forestieră în județul Suceava are un  rol important în ceea ce privește dezvoltarea regiunii. Companiile mici de exploatare și prelucrare primară a lemnului asigură locuri de muncă și finanțarea comunităților locale din cele mai izolate cătune ale județului”, se arată în comunicatul asociației.

Potrivit sursei citate, astfel de acțiuni, care îmbracă haina politicianismului distructiv, nu au rolul de a crea o societate mai bună, mai prosperă, ci de a distruge și ceea ce cu greu s-a reușit să se construiască fără nicio intervenție din partea statului, în unul dintre cele mai sărace județe din România.

„Industria producătorilor de plăci de lemn a contribuit permanent cu instrumentele aflate la dispoziție pentru asigurarea conformității cu toate cerințele legale privind achiziția de masă lemnoasă. În acest sens, marii operatori au introdus cele mai performante politici și măsuri de urmărire a trasabilității masei lemnoase disponibile la nivel global și și-au asumat un rol transparent și activ în susținerea eforturilor civice și instituționale de combatere a fenomenului tăierilor ilegale”, menționează ASFOR.

Totodată, se subliniază că industria producătorilor de plăci de lemn utilizează materie primă de calitate inferioară, resturi de lemn și masă lemnoasă, precum tocătura sau rumegușul și sunt valorificate superior deșeuri din lemn și nu lemn de calitate superioară.

ASFOR precizează că fabricile de prelucrare a plăcilor investesc zeci de milioane de euro în linii de producție, care pot utiliza lemn reciclat, iar prin prelucrare, această materie primă devine produs final de calitate superioară, care aduce valoare economică adăugată și care susține în primul rând industria locală a mobilei, contribuind la crearea și menținerea locurilor de muncă la noi în țară.

Astfel de atacuri nu fac decât să ducă la afectarea imaginii unei industrii cu tradiție. Producătorii de plăci din România își mențin angajamentul de a investi în Romania și în forță de muncă românească, arată ASFOR.

”Este de neînțeles jocul pe care îl fac cei care atacă incorect industria, pentru că fac bine altora, dar nu mediului de afaceri sau economiei Românești și românilor. Plăcile pe bază de lemn sunt parte a industriei românești a construcțiilor, sunt prezente pe scară largă în piese de mobilier produse în România și au în general o aplicabilitate atât de mare, încât se regăsesc în casa fiecărui român, inclusiv a celor care acum atacă industria. Într-un context de piață dificil, în care cererea locală și globală au scăzut, această industrie ar trebui susținută, nu atacată pe nedrept”, a declarat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

ASFOR consideră că într-o perioadă dificilă, ca cea pe care cu toții o traversăm acum, în care producătorii de plăci de lemn se zbat lună de lună – nu să facă profit, ci să supraviețuiască – atacurile de imagine la adresa industriei riscă să accentueze artificial dificultățile traversate de aceasta, punând în pericol mii de locuri de muncă din industrie, precum și sustenabilitatea producției de mobilă românească, cu consecințe negative ample la nivel economic și social pe termen lung. Cu toții facem eforturi în vederea găsirii unui echilibru pentru o dezvoltare economică în acord cu natura, pentru o Românie verde.

Un protest inedit împotriva tăierilor ilegale de păduri va avea loc sâmbătă, la Rădăuţi, judeţul Suceava, de la ora 12:00. Fiecare participant se va deplasa cu maşina proprie pe strada Austriei, apoi va intona în dreptul acesteia imnul naţional şi va claxona timp de o oră în faţa fabricilor Egger şi Schweighofer.

Acțiunea de protest a fost inițiată de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)