Ludovic Orban spune că dacă se menține actualul nivel de răspândire a SARS-CoV-2 se vor putea organiza alegeri locale în 27 septembrie: Deocamdată vedem efectul măsurilor de relaxare care au fost luate și în funcție de evoluția epidemiei urmează și alte măsuri


Intră acum și în grupul de

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă organizată la șoseaua de centură a Sucevei că nu se poate vorbi de un val doi de infectări în țară pentru că ar fi fost al doilea val dacă înainte ar fi dispărut complet răspândirea virusului.

„Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am luat măsuri de relaxare. Am luat gradual măsurile de relaxare la intervale de 15 zile pentru a aștepta să vedem efectele. Măsurile de relaxare pe care le-am dispus le-am dispus pe baza unor analize, unor evaluări făcute de specialiști și care au analizat riscul epidemiologic al fiecărei activități pentru care noi am ridicat gradual restricțiile”, a spus premierul.

El a explicat că acum a crescut interacțiunea între oameni,  numărul de contacte între oameni este mult mai mare atâta timp cât s-au deschis terase, s-au deschis mall-uri, s-au deschis spații comerciale. „Oamenii se întâlnesc, ajung în contact unul cu celălălalt mult mai des și există, într-adevăr o creștere pe care o urmărim cu cea mai mare atenție, iar cea mai bună modalitate de a stăpâni această creștere este ca toți românii să respecte măsurile recomandate”, a spus Ludovic Orban.

El a evitat să spună dacă există posibilitatea reinstituirii stării de urgență.

„Starea de alertă ne oferă cadrul să luăm măsuri. În cadrul stării de alertă, dacă va fi necesar să luăm alte măsuri decât măsurile pe care le-am luat, o să luăm alte măsuri”, a spus Orban.

În ceea ce privește adoptarea altor măsuri de relaxare el a spus că acestea se vor putea lua când situația epidemiologică va permite.

„Deocamdată vedem efectul măsurilor de relaxare care au fost luate și în funcție de evoluția epidemiei urmează și alte măsuri.Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă după 30 de zile. Dacă rămâne cu transmitere în comunitate semnificativă vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu”, a spus premierul.

Întrebat dacă prelungirea stării de alertă va afecta calendarul pentru organizarea alegerilor locale el a spus că propunerea de organizare a alegerilor este 27 septembrie.

„După promulgarea legii de prelungire a mandatelor aleșilor locali adoptată de Parlament în ședința de Guvern de săptămâna viitoare vom adopta proiectul de lege în care vom propune data alegerilor, 27 septembrie și evident, o serie de alte măsuri dintre care, unele măsuri sunt legate și de protecția persoanelor implicate în procesul electoral”, a spus Orban.

El spune că numărul de îmbolnăviri nu a crescut atât de îngrijorător cum încearcă unii să transmită, în timp ce alții, din opozție, vorbesc de faptul că e o întreagă paranoia cu acest virus și îndeamnă oamenii să nu respecte măsurile recomandate.

„Nu-mi doresc să mai impunem nicio restricție. Dorința mea este ca viața să revină la normal. Lucrul acesta va fi posibil doar dacă oamenii vor respecta măsurile, se vor păzi pe sine și pe cei din jur”, a spus Orban

El a precizat că dacă se menține actualul nivel de răspândire se vor organiza alegeri locale.

„Convingerea mea este că lucrurile se vor îmbunătăți până în 27 septembrie”, a conchis Ludovic Orban.


Intră acum și în grupul de