Primarul Ion Lungu aduce clarificări privind zona de agrement de pe malul râului Suceava: Primăria va face apărări de maluri, iar documentația tehnică este în lucru. Nu au fost afectate lucrările ca urmare a creșterii nivelului apei


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut miercuri unele clarificări privind proiectul cu finanțare europeană de amenajare a unei zone de agrement pe malul râului Suceava arătând că municipalitatea va executa lucrări de apărări de maluri, dar că elaborarea documentației tehnice a fost întârziată din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

El a precizat că zona de agrement de pe malul râului Suceava este realizată printr-un proiect aprobat de UE și unde, din start, se preciza că nu se pot face lucrări în albia minoră a râului Suceava, dar că acest lucru este posibil pentru că s-a încheiat un memorandum între Guvern și Apele Române, care a permis execuția de lucrări pe mai multe cursuri de apă din țară și că Primăria Suceava are un contract de parteneriat încheiat cu Apele Române și are un aviz de la Apele Române din 23.04.2019.

„La discuțiile inițiale noi, primarii, am insistat să putem regulariza cursurile de apă cum este normal și firesc. Din păcate acestea nu au fost eligibile pe fonduri europene, iar pentru că malurile sunt ale Apelor Române, ar trebui să facă aceste lucrări Apele Române”, a spus Lungu.

El a arătat că exista varianta renunțării la proiect, dar că a mers mai departe și că Primăria Suceava va face această consolidare de maluri.

„Din start, aceste proiecte cu fonduri europene sunt cu risc la inundații și spune clar că nu putem face nimic acolo. Nu se pot pune terase, nu se pune nimic, doar zone de promenadă, terenuri pentru sporturi în aer liber, iar în memorandum se precizează că în cazul în care vine apa mare se iau acele instalații care sunt demontabile. Este o zonă de risc”, a menționat primarul.

Primar Ion Lungu

Conferința de presa a primarului de Suceava, Ion Lungu

Gepostet von NewsBucovina.ro am Dienstag, 23. Juni 2020

Potrivit lui Ion Lungu, operațiunea de a face îndiguirea a fost pornită în data de 25 februarie.

„Din păcate, am avut ghinion și a venit acest coronavirus și nu au lucrat două luni de zile nici măcar firmele de consultanță. Am făcut licitația în luna mai și s-a încheiat contractul în data de 9 iunie cu termen de realizare în 30 de zile”, a explicat primarul.

El a menționat că această documentație tehnică va sta la baza unui nou parteneriat pe care îl vom încheia cu Apele Române.

Astfel, va fi realizat un studiu topografic, un studiu hidrologic, un studiu hidrotehnic, documentație tehnică și studiu de fezabilitate.

„În data de 9 iulie vom avea această documentație tehnică cu care vom face un nou acord de parteneriat cu Apele Române”, a declarat Ion Lungu care a subliniat că totul este făcut absolut legal.

El a mai spus că a trecut și miercuri dimineață prin zonă și a constatat că acolo apa a băltit și că nu a venit viitură.

„Nu este niciun fel de pagubă pentru că nu au afectat acele borduri care sunt puse acolo, iar acele aspersoare care sunt puse pentru a uda gazonul nu sunt afectate în niciun fel”, a declarat primarul.

El a subliniat că amenajarea acestei zone de agrement este așteptă de suceveni de foarte mulți ani.

„Am văzut foarte mult tam-tam pe treaba asta. Nu este nicio investiție iresponsabilă. Este o investiție așteptată de suceveni. Toată lumea o așteaptă de multă vreme și în fiecare campanie era aruncată pe piață zona de agrement pe malul râului Suceava. Dacă ne ajută Dumnezeu în final vom avea o zonă de agrement frumoasă pentru suceveni, apreciată de suceveni și sigură la inundații, la inundații normale, prin aceste apărări de maluri pe care le va face Primăria municipiului Suceava”, a declarat Ion Lungu.

El a spus că la Podul Unirii au fost executate la fel apărări de maluri și că lucrurile vor fi făcute cum trebuie și la zona de agrement, dar că s-au pierdut cu pandemia cu noul coronavirus vreo două luni pentru realizarea documentației pentru proiectul de apărare a malurilor.


Intră acum și în grupul de