Proiectil de peste 40 de kg, in nisipul descarcat la poarta unui arborean


Intră acum și în grupul de

Un arborean s-a trezit cu un proiectil imens în faţa curţii, după ce a descărcat o remorcă de nisip adusă de pe malul pârâului Clit. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit miercuri dimineaţă cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, în comuna Arbore.

Elementul de muniţie a fost descoperit în faţa porţii gospodăriei lui Dan M., unde acesta a descărcat un camion cu nisip, pentru a nivela drumul. Nisipul a fost adus din albia pârâului Clit, unde Primăria Arbore execută lucrări de lărgire a albiei, pentru a preveni inundaţii asemănătoare celor de anul trecut.

Potrivit plutonierului major Alin Găleată, din cadrul ISU „Bucovina”, la sosirea echipajului s-a securizat şi evacuat zona şi s-au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri. În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil exploziv, calibrul 150 mm, provenind din Al Doilea Război Mondial, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare.

Misiunea de asanare a fost complexă şi riscantă, datorită greutăţii proiectilului, peste 40 de kilograme, în tot acest timp existând pericolul ca la cel mai mic şoc sau manevrare greşită să explodeze, punând în pericol vieţile oamenilor şi gospodăriile acestora pe o rază de aproximativ 1 km .

S-a detectat zona, atât la faţa locului cât şi în locul în care se execută lucrările de lărgire a albiei, constatându-se că nu prezintă un pericol iminent, fiindu-le pus în vedere muncitorilor să sesizeze lucrătorii postului de poliţie local sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, prin numărul 112, la orice prezenţă a unui obiect suspect, în vederea acordării de asistenţă tehnică de specialitate.

Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă, fiind depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de