Reguli noi privind protectia impotriva intelegerilor si practicilor anticoncurentiale


Intră acum și în grupul de

Comisarul Superior al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Elena Oanea a informat luni, că a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr.321/2009 care reglementează condiţiile de exercitare a activităţii contractuale de comercializare a produselor. „Prevederile legii se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară relaţii comerciale cu produse alimentare şi are în vedere asigurarea protecţiei împotriva înţelegerilor şi practicilor anticoncurenţiale. Prin această lege s-a extins practic sfera de competenţă a instituţiei noastre, care poate verifica modul în care se derulează contractele negociate şi încheiate între furnizorii de produse alimentare -producători şi procesatori şi comercianţi”, precizează Elena Oanea.

Potrivit acesteia, în perioada imediat următoare CJPC Suceava va organiza acţiuni de consiliere cu toţi reprezentanţii hipermarketurilor din judeţul Suceava cu privire la prevederile actului normativ.

„Prin această lege se introduc următoarele reguli pentru protecţia împotriva înţelegerilor şi practicilor anticoncurenţiale: părţile nu se pot obliga reciptroc să cumpere sau să vândă produse de la sau către un terţ, este interzis oricărui comerciant să solicite şi să încaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legătură directă cu operaţiunea de vânzare şi care nu sunt cuprinse în costul de achiziţie, este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un cost de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective, este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepţia unor situaţii prevăzute în alte acte normative. Plata între comerciant şi furnizor, respectiv plata comerciantului către furnizor se face la data convenită prin contract astfel, pentru produsele alimentare proaspete termenul de plată nu poate fi mai mare de 12 zile, pentru produsele alimentare congelate termenul de plată nu poate fi mai mare de 20 zile iar pentru produsele alimentare altele decât cele anterioare termenul de plată este de maxim 35 zile. În situaţia în care plata nu se efectuează la termenul stabilit, debitorul este pus în întârziere fără nici o altă formalitate şi plăteşte de la termenul de scadenţă o penalitate zilnică egală cu dublul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale, calculate la suma datorată”, spune comisarul superior al CJPC Suceava.

Amenzile care se aplică pentru nerespectarea prevederilor acestui act normativ sunt cuprinse între 50.000 şi 150.000 lei.

Elena Oanea mai menţionează că, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, contractele dintre comercianţi şi furnizori aflate în desfăşurare ale căror termeni şi condiţii sunt contrare prevederilor acestei legi trebuie să fie modificate corespunzător.


Intră acum și în grupul de