In ziua votului, sucevenii pot sesiza fraudele electorale la 112 (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Pentru prima oară în ţară, pe parcursul procesului electoral, cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. În acest fel, nu va fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgenţă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul Gabriel Panţîru, a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, că zonele din judeţul Suceava, în care în anii anteriori s-au semnalat probleme vor fi monitorizate în mod special.

Reamintim că la alegerile europarlamentare, primarul comunei Slarina, PDL-istul Ilie German nu a lăsat observatorii să supravegheze corectitudinea alegerilor, interzicându-le accesul, fapt înregistrat şi în privinţa jurnaliştilor. La faţa locului s-a deplasat o echipă de jandarmi după ce situaţia a devenit conflictuală, existând riscul să degenereze.

Tot în judeţ s-a înregistrat şi un caz de turism electoral, Brînduşel Nichitean, candidat pe lista pentru senatori, la alegerile parlamentare din mandatul trecut a fost depistat în timp ce a votat în mai multe localităţi.

„Analiza situaţiilor înregistrare în anii anteriori a dus la concluzia că este util ca cetăţenii să ştie ce riscă dacă vor încălca legea. De aceea s-a lansat şi Campania de responsabilizare a cetăţenilor împotriva fraudelor electorale are mesajul „VOTUL ILEGAL ÎNSEAMNĂ ÎNCHISOARE!”. Mai este şi această suspiciune asupra MAI, transmisă de unii politicieni. Astfel se doreşte preîntâmpinarea evenimentelor nedorite”, a spus inspectorul Panţîru, îndemnând încă o dată cetăţenii să sune la 112 pentru orice neregulă sesizează iar cei responsabili de zona respectivă vor verifica.

Potrivit IPJ, autorităţile de aplicare a legii îşi vor focaliza acţiunile pe fiecare din eventualele posibilităţi de săvârşire a fraudelor electorale. În perioada premergătoare şi în zilele alegerilor, se va avea în vedere identificarea mijloacelor de transport în comun suspectate de transportul persoanelor în scop de “turism electoral”, în special a celor care nu se află pe traseele stabilite conform licenţelor de transport şi verificarea legalităţii transportului.

Va avea loc identificarea cazurilor de racolare a unor persoane, în scopul deplasării în grup, în alte localităţi, pentru exercitarea dreptului la vot în mod repetat. Vor fi verificate semnalizările primite de la personalul care execută misiuni de pază şi ordine publică la secţiile de votare, referitoare la prezenţa în zonă a unor persoane şi vehicule suspecte.


Intră acum și în grupul de