PF Daniel spune că PS Calinic și PS Damaschin vor colabora la conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: Frumoasa Bucovină e și mai frumoasă atunci când e armonioasă duhovnicește din punct de vedere al lucrării misionare pastorale pe teren

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a felicitat pe ambii candidați la funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Bucovinei și a spus că cei doi, PS Calinic Botoșăneanul și PS Damaschin Dorneanul, vor colabora la conducerea eparhiei.

Potrivit PF Daniel, conlucrarea înseamnă armonie duhovnicească și că aceasta va spori unitatea în duh și implicit frumusețea unei eparhii deja recunoscute pentru frumusețea ei.

„Unul dintre candidați are aproape 30 de ani de arhierie și celălalt trei ani de arhierie și cred că aceasta a contat foarte mult, deoarece și unul, și altul sunt foarte destoinici, capabili și responsabili”, a afirmat Părintele Patriarh despre Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Arhiepiscop ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și despre Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al aceleiași eparhii, citat de agenția de presă a Patriarhiei.

Despre PS Damaschin Patriarhul Daniel a spus că „a organizat mai multe programe pentru fonduri europene, deci este un câștig pentru o eparhie. Ambii ierarhi sunt într-o dinamică de lucrare misionară”.

PF Daniel a subliniat că între cei doi există, de altfel, o legătură duhovnicească mai veche, deoarece Arhiepiscopul Ales al Sucevei și Rădăuților a fost cel care l-a hirotonit ierodiacon pe actualul Episcop Vicar Damaschin Dorneanul.

Părintele Patriarh a subliniat disponibilitatea bucovinenilor pentru voluntariat: „Este o arhiepiscopie cu un potențial foarte mare din punct de vedere al voluntariatului”.

Patriarhul României, care a fost pentru o lungă perioadă Mitropolitul Moldovei și Bucovinei,  a adăugat că „în Bucovina oamenii sar în ajutor, sunt foarte harnici și darnici, de aceea sunt și exigenți. Doresc ca preotul să fie harnic și să fie activ în general”.

„De aceea, trebuie ținut seama de specificul zonei. (…) Sunt oameni cu inițiativă… și aceasta arată că zona are și multe așteptări de la ierarhi: să fie harnici, să fie bine pregătiți și în același timp să fie cu suflet părintesc, deoarece, dacă nu există o dragoste părintească pentru credincioși, ei pleacă, se duc la alte culte”, a precizat Preafericitul Părinte Daniel.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adăugat că se așteaptă și la continuarea moștenirii lăsate de Înaltpreasfințitul Pimen: „Trebuie totdeauna, cu respect față de înaintași, să continuăm ceea ce a fost bun, luminos, și să arătăm o unitate a clerului”.

În încheierea cuvântului său, Părintele Patriarh Daniel a reluat ideea unității și conlucrării ziditoare în duh. „Când se fac lucrurile împreună, însuși faptul că se fac în armonie este foarte edificator pentru cler și pentru credincioși… Frumoasa Bucovină e și mai frumoasă atunci când e armonioasă duhovnicește din punct de vedere ale lucrării misionare pastorale pe teren.”

PS Calinic Botoșăneanul a fost ales cu 30 de voturi din cele 46 exprimate în cadrul alegerii în Sf. Sinod al BOR.

sursa foto basilica.ro