Acasă Actualitate Garda Forestieră Suceava a constatat că două transporturi semnalate de un activist...

Garda Forestieră Suceava a constatat că două transporturi semnalate de un activist rădăuțean erau încărcate cu lemn peste prevederile avizelor de însoțire. Într-un alt caz, transportul de lemn era în volum mai mic decât cel din aviz


Intră acum și în grupul de

Garda Forestieră Suceava a anunțat, marți, că a verificat două transporturi de material lemnos semnalate de Daniel Bondar, un activist civic rădăuțean, constatând că în ambele cazuri era depășit volumul prevăzut.

Astfel, potrivit șefului Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, sâmbătă, 25 iulie, în baza sesizării domnului Bodnar Daniel, Garda Forestiera Suceava în cooperare cu I. P.J. Suceava – Secția 3 de Poliție Marginea, a efectuat mai multe verificări privind legalitatea a două transporturi cu material lemnos.



„În urma verificărilor specifice desfășurate, în raport cu atribuțiile exercitate de către reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, s-a constatat faptul că ambele transporturi erau încărcate cu  material   lemnos   peste   prevederile   avizelor   de însoțire specifice transportului materialelor lemnoase. S-a procedat la efectuarea inventarelor faptice, excedentul de material lemnos în volum de 8,148mc a fost predat către structura silvică în raza căreia s-a făcut constatarea, precum și la aplicarea de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei pentru cei care au expediat materialul lemnos în cauză”, se arată în comunicat.

Totodată, se menționează că duminică, 26 iulie, la o altă sesizare a societății civile, au fost demarate de Garda Forestiera Suceava verificări asupra unui alt transport de material lemnos sesizat a fi suspect sub aspectul legalității în conformitate cu legislația specifică, în cooperare cu I.P.J. Suceava -Poliția orașului Solca.

„Au fost efectuate inventarieri faptice ale materialului lemnos transportat, rezultând  și de această dată diferențe, însă în minus. Pentru cele constatate, delegații Gărzii Forestiere Suceava au aplicat sancțiuni în valoare de 5000 lei emitentului documentelor specifice de transport”, se arată în comunicat.

Garda Forestieră Suceava menționează că verificările aflate în curs de desfășurare, vizează legalitatea recoltării materialului lemnos precum și punerea pe piață, fiind efectuate verificări și asupra locului de recoltare, de proveniență a materialului lemnos.

 De menționat este că Garda Forestiera Suceava, numai în cursul lunii iulie a constatat abateri grave de la normele silvice specifice, fiind aplicate sancțiuni.

Astfel, au fost efectuate de 86 controale privind respectarea regimului silvic, respectiv inspecții de fond și parțiale în fond forestier și în vegetația de pe terenuri din afara fondului forestier, controale la exploatare în partizi autorizate, controale de circulație materiale lemnoase pe drumuri publice și forestiere, controale la instalații de debitat materiale lemnoase, depozite de materiale lemnoase, verificări erori Wood Tracking și s-au constatat cazuri de abatere de la respectarea regimului silvic, specific domeniului, fiind aplicate 41 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 239 000 lei.

În cadrul acțiunilor s-a confiscat un volum de 993 mc materiale lemnoase, din care 148 mc material lemnos confiscat fizic, iar 845 mc material lemnos s-au confiscat valoric; volumul arborilor tăiați ilegal, constatați în cadrul acțiunilor desfășurate însumând un volum de 231mc.

„Garda Forestieră Suceava salută inițiativa civică pentru prevenirea și combaterea faptelor ce pot fi clasificate delicte silvice. De asemenea, în perioada ce va urma, în cooperare cu Inspectoratul Județean de Poliție Suceava precum și cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, va continua patrulările în scopul de a preveni cat și de a combate delictele silvice, atât pe cuprinsul pădurii cât și pe drumurile publice”, se mai arată în comunicat.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version