Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur: Muzeul Național al Bucovinei preia clădirile în care a funcționat și fostul Consulat al Austriei din Fălticeni și înființează un muzeu de artă religioasă

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, că după ce Fălticeniul a returnat Consiliului Județean Suceava clădirile în care a funcționat și fostul Consulat al Austriei, s-a decis să fie transmise în administrarea Muzeului Național al Bucovinei și să se înființeze un muzeu de artă religioasă.

„Amenajarea acestui muzeu în Fălticeni este un proiect foarte important pentru că aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase. Prin realizarea acestui obiectiv se va realiza un spațiu expozițional permanent care va pune în valoare ansamblul arhitectural în sine, precum și patrimoniul existent al Muzeului Național al Bucovinei, lărgind astfel oferta expozițională. De asemenea, se va realiza și un spațiu adecvat de depozitare a inventarului de patrimoniu”, a spus Flutur.

El a declarat că lucrurile au avansat și deja s-au depus documente pentru finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI).

„Astfel, am solicitat prin Muzeul Național al Bucovinei includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), Subprogramul Alte Obiective de Interes Public sau Social în Domeniul Construcțiilor pentru obiectivul de investiții Consolidare și reabilitare imobile pentru înființare ,,Muzeu de Artă Sacră” în Municipiul Fălticeni”, a menționat președintele Flutur.

El a explicat că obiectivul investiției propuse îl constituie executarea de lucrări de reabilitare și de modernizare la interior și la exterior a două clădiri, iar de asemenea, se propune și punerea în valoare a curții prin sistematizare și amenajare de spații de circulație pietonală și auto, amenajare spații verzi cu păstrarea și toaletarea arborilor valoroși din incintă precum și realizarea unei împrejmuiri a terenului.

„Clădirile propuse spre amenajare sunt clădiri reprezentative ale Fălticeniului de la sfârșitul secolului XIX la care s-a păstrat forte bine structura de rezistență. Clădirea principală care se dorește a se pune în valoare este cea care a găzduit unul din cele opt consulate ale Imperiului Austro-Ungar în Regatul României din perioada 1886-1918, clădire unicat din punct de vedere arhitectural în zonă, cu elemente arhitecturale asemănătoare cu cele de la Castelul Peleș, construită, după datele din cadastrul austriac, în perioada 1826-1830”, a spus Flutur.

El a reamintit că a aprobat și înființarea, în municipiul Suceava, a unui Muzeu de Artă, care ar urma să funcționeze în fostul sediul al Arhivelor Naționale, aflat în aceeași clădire a Muzeului National Bucovinei, iar de asemenea, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat într-un muzeu, iar la Siret este reabilitat și modernizat Muzeul de Istorie care va prezenta istoria minorităților din Bucovina și unde va fi amenajat un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina.

„Bucovina este un ținut multietnic şi multiconfesional, un model al conviețuirii pașnice între minorități iar Municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura națională, merită acest edificiu”, a conchis Flutur.

Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracție în Fălticeni, o poartă de intrare în Ținutul Mănăstirilor.