Delgaz Grid: Eforturile de automatizare a sistemului de distribuție sunt parțial anulate de vegetația crescută în culoarele de protecție a liniilor electrice aeriene


Intră acum și în grupul de
  • La finalul anului 2019, circa 1.200 de echipamente telecomandate erau montate în rețelele aeriene de medie tensiune;
  • Până în 2028 vor fi instalate 3.550 de echipamente telecomandate, reprezentând circa 33% din numărul total al celor existente;
  • Prezența masivă a vegetației pe unele porțiuni de traseu anulează parțial beneficiile automatizărilor;

Delgaz Grid, compania de distribuţie de electricitate și gaze naturale a Gru-pului E.ON România, alocă an de an sume importante pentru creşterea siguranţei în alimentare şi asigurarea unui serviciu de distribuţie de calitate pentru clienţi.

În acest sens, una dintre prioritățile noastre este automatizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice prin montarea de echipamente telecomandate și integrarea acestora în SCADA (achiziție de date, comandă și control de la distanță).

O categorie de instalații căreia i se acordă o atenție deosebită este cea a liniilor electrice aeriene de medie tensiune. Prin acestea este asigurată alimentarea cu energie a mai mult de jumătate dintre utilizatorii sistemului de distribuție deserviți de Delgaz Grid. În plus, rețelele aeriene sunt cele mai expuse spre a fi afectate de fenomenele meteo extreme, care, în contextul schimbărilor climatice, sunt din ce în ce mai dese și de intensitate din ce în ce mai mare.

Astfel, până la finalul anului 2019, în rețelele aeriene de medie tensiune au fost montate aproape 1.200 de echipamente telecomandate (separatoare telecomandate și reclosere).  Prin efectele combinate cu cele ale altor categorii de investiții (modernizarea liniilor, integrarea stațiilor de transformare în SCADA etc. ) principalii indicatorii de calitate, în special cei referitori la asigurarea continuității serviciului de distribuție, s-au îmbunătăţit de la an la an.

Pentru perioada 2020-2023 este planificată montarea a încă 470 de echipamente, în urma unui efort investițional de aproximativ 37 milioane lei.

La nivelul anului 2028 obiectivul este de a se ajunge la 3.550 de separatoare telecomandate și reclosere, reprezentând circa 33% din totalul celor existente.

Din păcate, efectele pozitive ale automatizărilor din sistem sunt parțial anulate de vegetația existentă pe culoarele de protecție ale liniilor, în special în zona localităților rurale, dar nu numai.

Prezenţa vegetaţiei reprezintă una dintre cauzele avariilor (mai ales în condiţii meteo deosebite) și constituie un potenţial factor de risc în ceea ce priveşte producerea de accidente foarte grave şi/sau incendii, și, totodată, creează dificultăți la intervenția din teren a personalului Delgaz Grid.

O mare parte a avariilor înregistrate în ultimele luni în contextul furtunilor puternice din zona Moldovei a fost cauzată de căderea copacilor peste rețelele electrice aeriene, ceea ce a provocat ruperi de stâlpi, conductoare și distrugerea de echipamente.

În vederea evitării unor astfel de incidente, an de an alocăm resurse importante pentru lucrări de toaletare/defrișare în vecinătatea rețelelor astfel încât să fie asigurată o distanță minimă, conform normativelor, între liniile electrice și vegetație.

Pentru realizarea acestor operațiuni este foarte importantă și necesară  colaborarea cu autoritățile locale, care, conform legii, au și responsabilități în această privință, dar contăm și pe sprijinul cetățenilor, pentru a permite accesul pentru executarea lucrărilor.

De asemenea, solicităm cetățenilor să nu planteze copaci sub liniile electrice sau în imediata apropiere a acestora. Reamintim că reglementările în vigoare precizează în mod expres interdicția de plantare și dezvoltarea a vegetației pe culoarele de protecție și siguranță ale capacităților energetice.

În zonele în care culoarele rețelelor au fost curățate și interdicțiile de plantare au fost însușite constatăm o scădere vizibilă a numărului de incidente, de aceea, considerăm că este în interesul și beneficiul tuturor ca normele să fie respectate.

Suntem preocupați de asigurarea continuității serviciului de distribuție și funcționarea rețelelor de electricitate în condiții de siguranță pentru oameni și bunurile lor, dar, în același timp, suntem atenți și la aspecte legate de o dezvoltare durabilă a afacerii și protecția mediului.

În ultimii ani, în parteneriat cu diverse instituții (Direcții silvice, unități de învățământ etc. ) peste 300 de voluntari din companiile Grupului E.ON România au participat la acțiuni de împădurire în care au fost plantați peste 16.000 de copaci.

Pentru perioada următoare, în condițiile în care contextul sanitar o va permite, ne vom implica în proiectul național “O pădure cât o țară” prin participarea voluntarilor noștri la acțiuni de împădurire.

Suplimentar, tot cu sprijinul voluntarilor E.ON, vom derula în unități de învățământ din întreaga țară lecții de utilizare în siguranță a diverselor forme de energie, precum și despre schimbările climatice la care suntem martori.(C.P.)


Intră acum și în grupul de