Credincioșii au urcat în genunchi și în acest an dealul pe care este amplasată Mănăstirea Hagigadar. Slujba a fost oficiată de PS Episcop Datev Hagopian cu respectarea măsurilor din pandemie, iar agapa creștină a fost anulată


Intră acum și în grupul de

Peste o sută de credincioși au participat, duminică, la Sf. Liturghie oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, la Mănăstirea Hagigadar cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

La această slujbă au asistat şi preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, dar și deputatul comunităţii armene, Varujan Pambuccian.

Slujba arhiereiască de Liturghie cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost oficiată în curtea mănăstirii de Preasfinţitul Episcop Datev Hagopian, fiind respectate măsuri de protecție pentru limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus.

Credincioșii au purtat măști de protecție și au stat în dreptul stegulețelor dispuse în curtea mănăstirii astfel încât să se respecte distanța fizică.

Pelerinaj la Mănăstirea Hagigadar

Celebrul pelerinaj la Mănăstirea Hagigadar din Suceava pe vreme de pandemie

Gepostet von NewsBucovina.ro am Samstag, 15. August 2020

Conform tradiţiei, unii dintre credincioşi au urcat în genunchi dealul pe care se află biserica Hagigadar, după care au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de PS Datev Hagopian, împreună cu un sobor de preoţi.

În timpul urcușului, credincioșii aprind lumânări în locuri special amenajate și se roagă pentru împlinirea dorinței.

Ajunși lânga biserică, o înconjoară de trei ori – tot în genunchi. Dupa fiecare ocol, se opresc și se roagă.

Dacă în alți ani credincioșii erau invitați la o agapă creștină unde se serveau mâncăruri specific armenești, cum sunt „supa de urechiușe”  și tradiționalul pilaf cu carne de vită, în acest an și acest obicei a fost anulat.

Totodată, au fost anulate pelerinajele în grupuri, pelerinii din țară venind pe cont propriu.

În judeţul Suceava sunt singurele mănăstiri armeneşti din afara Armeniei din toată Europa, respectiv Zamca şi Hagigadar, iar la Hagigadar ajung și creștini care nu fac parte din comunitatea armeană.

Tradiția de a se urca dealul în genunchi s-a păstrat şi se practică doar la Mănăstirea Necula şi Mănăstirea Hagigadar.


Intră acum și în grupul de