Premiera electorala in Romania: la Slatina au fost inlocuiti toti presedintii secţiilor de votare pentru nereguli foarte grave la vot


Intră acum și în grupul de

Biroul Electoral Judeţean Suceava a hotărât duminică după-amiaza înlocuirea celor patru preşedinţi de secţii de votare şi a unui locţiitor din cele patru secţii de votare din comuna suceveană Slatina unde s-au semnalat în cursul zilei de vot foarte multe nereguli, sesizate în urma a şase reclamaţii succesive. În urma deliberării BEJ, s-a decis înlocuirea preşedinţilor secţiilor de votare 538, 539, 540 şi 541S din comuna Slatina şi a locţiitorului secţiei de votare 538.

Astfel, secţia de votare cu numărul 538 unde s-a decis înlocuirea preşedintelui şi locţiitorului funcţionează chiar în sediul Primăriei Slatina. În decizia BEJ Suceava se arată că preşedinţii secţiilor de votare au refuzat prezenţa în biroul secţiei de votare a reprezentanţilor unor partide, într-una pe motiv că PD-L a sesizat că reprezentantul partidului ar face parte şi dintr-o altă secţie.

Reprezentanţii secţiei nr. 540 nu au fost convocaţi sâmbătă seara, iar la întâlnire au participat doar preşedintele, locţiitorul secţiei şi reprezentantul PD-L.
La secţia nr. 538 nu au fost primiţi în secţie reprezentanţii PER şi UDMR, iar reprezentanţii din secţie nu au fost chemaţi sâmbătă seara la sediul secţiei de votare, conform legii.

BEJ Suceava a constatat că în această secţie se afla în cursul procesului electoral un consilier local PD-L, iar la scurt timp şi-a făcut apariţia şi primarul PDL al comunei, Ilie Gherman, care şi-a exprimat indignarea că în secţie se aflau ziarişti acreditaţi şi împreună cu locţiitorul secţiei a încercat, într-un gest „profund democratic” să-i scoată afară pe ziarişti acreditaţi pentru ziua de vot.

La incident a fost de faţă şi preşedinta BEJ Suceava, judecătoarea Ştefania Fulga care a fost pur şi simplu legitimată de primarul care se afla ilegal în această secţie. Primarul a explicat că se afla în secţia de votare pentru că doar aşa poate ajunge în biroul său. În final primarul a fost evacuat cu forţa la solicitarea judecătoarea iar accesul spre biroul său a fost sigilat.

Reprezentanţii BEJ Suceava au constatat că în această secţie în cabinele de vot intrau şi câte doi alegători ba chiar şi câte trei, iar preşedintele secţiei nu a sesizat aceasta. Una dintre explicaţiile locţiitorului preşedintelui a fost că „oamenii sunt bătrâni şi nu se pot descurca singuri”.

La secţia cu nr. 541 – Specială preşedintele secţiei nu a convocat reprezentanţii partidelor considerând că aceasta nu face parte dintre atribuţiile stabilite, reprezentanţii BEJ constatând că la această secţie urnele de vot nu erau sigilate corespunzător.

La secţia nr. 539 s-a constatat că reprezentanţii din secţie nu s-au întâlnit în seara de sâmbătă şi preşedintele secţiei a recunoscut că nu are proces verbal privind întâlnirea cu membrii secţiei de votare în preziua alegerilor. De asemenea, s-a constatat că buletinele anulate erau afişate pe un gard care se afla la 15 metri de sediul secţiei.

Pentru toate aceste grave nereguli înregistrate BEJ a decis înlocuirea celor patru preşedinţi de secţii de votare şi a unui locţiitor, decizia fiind pusă în practică în cursul serii.


Intră acum și în grupul de