Peste o sută de polițiști suceveni acționează duminică în special pe traseele turistice pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței rutiere


Intră acum și în grupul de

În contextul înregistrării unor valori crescute de trafic pe principalele artere de circulație din județ și în special pe drumurile ce fac legătura cu zonele turistice ale județului, la nivelul IPJ Suceava au fost luate măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului și creșterea siguranței rutiere.

Astfel, potrivit Poliției Județene Suceava, în perioada 22.08 – 23.08.2020, peste 100 de polițiști rutieri sau cu aviz de poliție rutieră acționează în teren pentru prevenirea accidentelor rutiere și fluidizarea traficului în zonele aglomerate în contextul întoarcerii turiștilor către zonele de domiciliu.  pentru protejarea și sprijinirea cetățenilor.

               Pentru siguranța traficului, pe cele mai importante artere rutiere din județ sunt amplasate 11 aparate radar.

Poliția Județeană Suceava transmite mai multe recomandări:

Vă recomandăm să fiți responsabili și civilizați, să vă păstrați calmul și să respectați indicațiile polițiștilor din teren.

Nu porniţi obosiţi la drum, folosiţi centura de siguranţă şi, când e cazul, scaunul pentru copii. Ţineţi în maşină vestă şi triunghiuri reflectorizante, extinctor şi trusă de prim-ajutor;

               Verificaţi starea tehnică a autoturismului, stabiliţi cu exactitate traseul şi asiguraţi-vă că aveţi documentele obligatorii la dumneavoastră;

               Respectați regulile de circulație rutieră și recomandările polițiștilor, precum și recomandările autorităților privind prevenirea răspândirii infectării cu noul Coronavirus.

               Totodată, recomandăm tuturor participanţilor la trafic să manifeste prudenţă şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic. Astfel, când partea carosabilă este umedă, trebuie să circulați cu viteză redusă. 

               De asemenea, vă recomandăm respectarea prevederilor legale şi în principal, pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, nu depăşiți coloana oprită la semafor și evitați oprirea ori staţionarea neregulamentară. 

               Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare. De asemenea, vă rugăm ca traversarea străzii să fie făcută pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunteți siguri că intenţia dumneavoastră de a traversa a fost observată de către şoferi. 

               De asemenea, în perioada sezonului estival, prin specificul activităţilor recreative, respectiv deplasarea în zone de agrement sau în mediul rural, circulaţia mai intensă pe drumurile publice, afluxul mare de persoane în zonele turistice, în special în cadrul „turismului de week-end”, restricţiile de circulaţie pe unele tronsoane de drum, datorate lucrărilor de reamenajare a carosabilului, nerespectarea regulilor de circulaţie şi neadaptarea conduitei la condiţiile de trafic de către unii conducători auto, este posibil să intervină factori de risc care pot genera o creştere a numărului de evenimente rutiere.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, poliţiştii din cadrul IPJ Suceava vă recomandă:

Recomandări pentru pietoni

– să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;
– să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;
– să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa; nu păşiţi pe trecerea de pietoni înainte să vă asiguraţi că puteţi să o faceţi în siguranţă, chiar dacă semaforul are culoarea verde.

– Să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atent la traficul rutier.

– când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate;

– nu traversaţi drumul în fugă! 

– fiţi mult mai atenţi la traversare noaptea sau atunci când vizibilitatea este redusă;  În condiţii de carosabil umed, spaţiul necesar pentru frânare creşte foarte mult.

 Recomandări  pentru biciclişti

  • bicicleta trebuie să fie echipată cu frână, sonerie, o lumină albă în faţă şi o lumină roşie, reflectorizantă în spate.
  • înainte de a pleca la drum cu bicicleta, asiguraţi-vă că aceasta este în stare bună de funcţionare!
  • biciclistul trebuie să aibă echipament de protecţie alcătuit din cască, genunchiere, cotiere;
  • dacă circulaţi cu bicicleta noaptea, purtati o vestă cu benzi reflectorizante pentru a putea fi văzuţi mai uşor;
  • la schimbarea direcţiei de mers, întindeţi braţul stâng sau drept, corespunzător direcţiei dorite;
  • pentru a semnala oprirea, balansaţi braţul drept în plan vertical;
  • nu ascultaţi muzica în căşti şi nu vorbiţi la telefon în timp ce vă deplasaţi cu bicicleta, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;
  • nu transportaţi pe bicicletă obiecte voluminoase care vă incomodează la mers sau vă pot dezechilibra
  • nu transportaţi o alta persoană pe bicicletă.

Recomandări pentru conducătorii auto

  • înainte de a pleca la drum asiguraţi-vă că autovehiculul este în stare bună de funcţionare !
  • nu vă urcaţi la volan dacă a-ţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit !  Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol ci şi a celorlalţi participanţi la trafic.
  • respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi conduita la condiţiile de trafic !
  • respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pt. copii).
  • Folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri) pentru diminuarea riscului victimal.
  • nu ascultaţi muzica şi nu vorbiţi la telefon fără handsfree în timp ce vă deplasaţi cu autovehiculul, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;

Intră acum și în grupul de