Poliția Suceava a lansat o campanie de prevenire a furturilor din locuințe și avertizează sucevenii să fie atenți ce fotografii postează în mediul on line: Ce e postat, e filat! Ai grijă ce dai din casă!


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a lansat un program de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului #Catalogul_de_furturi – O campanie de prevenire a furturilor din locuințe.

„Ce e postat, e filat! Ai grijă ce dai din casă!” este noul mesaj al polițiștilor pentru prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe.

Potrivit sursei citate, analiza datelor de interes operativ la nivelul județului Suceava pe linia prevenirii și combaterii infracțiunilor contra patrimoniului relevă o scădere semnificativă (- 415 infracțiuni) în primele 7 luni ale anului 2020, când au fost sesizate 2.707 fapte penale contra patrimoniului, față de primele 7 luni ale anului 2019.

Deși, din punct de vedere statistic infracțiunile de furt din locuință sunt în scădere la nivelul județului nostru,  totuși acestea reprezintă un fenomen social complex, rezultat al interacţiunii dintre factori sociali, individuali, dar şi a unor condiţii sociale favorizante.

Cazuistica penală în domeniul furturilor din locuinţă, relevă faptul că acest fenomen nu este unul întâmplător cu o evoluţie spontană, întâmplătoare, ci, formele de manifestare îşi află resursele în societate, în disparităţile sociale ale indivizilor care o formează, în contradicţiile şi disfuncţiile apărute la nivel macrosocial, dar şi a oportunităţilor (case aflate în construcţie, fără a fi supravegheate, îmbătrânirea populaţiei specifică mediului rural, postarea pe site-urile de socializare a unor imagini explicite cu bunurile din locuințe, etc.) care apar în manifestarea acestui fenomen, precizează Poliția Județeană Suceava.

Sursa citată subliniază că în județul Suceava una din două infracțiuni contra patrimoniului este infracțiune de furt, iar una din cinci infracțiuni de furt este furt din locuință

În acest context polițiștii suceveni au inițiat Campania #Catalogul_de_furturi ce se va derula pe o perioadă de o lună  și va beneficia de implicarea tuturor structurilor cu atribuții în prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului: Analiza și Prevenirea Criminalității, Ordine Publică, Proximitate, Criminalistic, Investigații criminale. 

Campania a debutat în data de 4 septembrie 2020, orele 11:00 în incinta magazinului DEDEMAN Suceava cu un concept inovativ de prezentare, care se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente în raport cu locuința și bunurile proprii, precum și a consecințelor neluării unor măsuri preventive fundamentale și va continua cu activități de informare și conștientizare a publicului țintă.

 Aceasta își propune să (re)aducă în atenția sucevenilor modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți precum și principalele măsuri de siguranță pentru protecția locuinței și a bunurilor personale:

             Fii cu un pas înaintea hoților

             Fă-ți o listă de control cu toate măsurile de siguranță posibile și verifică-le înainte de

   plecare.

             Când lipsești de acasă, asigură-te că toate ușile și ferestrele sunt încuiate.

             În cazul în care lipsești pe o perioadă mai lungă de timp, roagă prietenii sau vecinii apropiați

   să treacă să ridice corespondența.

             Instalează un sistem de alarmare în locuință.

             Dacă locuiești la bloc:

             Încuietoarea de la ușa locuinței trebuie să nu permită accesul din exterior la șuruburile de

                   prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii pentru a evita prinderea și

   ruperea lui.

             Dacă locuiești la parter sau la etajul I, grilajele de la ferestre îi descurajează pe hoți.

             Mai mult, solicită administrației:

             Montarea unui interfon la intrarea în scară și utilizarea în mod corect pentru a ști exact cine intră în clădire.

             Dotarea cu încuietori corespunzătoare a ușilor de subsol, terase sau intrări suplimentare.

             Iluminarea bună a holurilor și palierelor blocului .

             Și lumea virtuală este parte din viața noastră:

             Atunci când plecați o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;

             Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram, etc) în surse de informații pentru infractori. Făceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;

             Evitați prieteniile cu persoanele pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavostră celor pe care ”i-ați întâlnit” doar în mediul online.

#Ce e postat, e filat! Ai grijă ce dai din casă!, avertizează Poliția Județeană Suceava.


Intră acum și în grupul de