Flutur, la finalizarea restaurării picturii interioare a bisericii Mănăstirii Sucevița: Aceste mănăstiri și monumentele UNESCO pe care le are Bucovina reprezintă coloana vertebrală pe care s-a așezat această zonă care înseamnă unitate de credință a oamenilor, care înseamnă dezvoltare


Intră acum și în grupul de

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a participat, sâmbătă, împreună cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la inaugurarea lucrărilor murale restaurate, realizate în interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, a Mănăstirii Suceviţa. Finanțarea lucrărilor s-a realizat prin Programul Național de Restaurare, iar valoarea totală este de 4.052.993,52 lei.

Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița este monument istoric național înscris și în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Flutur a mulțumit ministrului Culturii de a accelera această etapă de restaurare a picturii interioare a bisericii mănăstirii Sucevița.

„Sunt convins că a făcut-o ca un om care știe bine ce înseamnă Suceava. 20 de ani a fost un pic cam lungă perioada până când s-a finalizat, mai ales că așteaptă la rând mai multe monumente din Suceava, iar noi trebuie să ne gândim că finanțarea trebuie să fie continuă. Aceste monumente sunt ca niște ființe vii care au nevoie de întreținere în fiecare zi”, a spus Flutur.

El a subliniat că pentru întreținerea monumentelor istorice nimic nu e prea mult și consideră că nu trebuie ca autoritățile să fie zgârcite din bugetul național sau alte fonduri pentru a ajuta mănăstirile.

„Aceste mănăstiri și monumentele UNESCO pe care le are Bucovina reprezintă coloana vertebrală pe care s-a așezat această zonă care înseamnă unitate de credință a oamenilor, care înseamnă dezvoltare. Vreau să remarc că în ultimii ani, în jurul acestor mănăstiri s-a dezvoltat o adevărată industrie de turism”, a declarat Flutur.

El a spus că aceste mănăstiri funcționează ca un magnet pentru turism.

„Celor care le-au făcut, ctitorilor despre care vorbim și îi pomenim, trebuie să le aprindem des câte o lumânare și să le mulțumim pentru ce au făcut. Vedeți, peste ani, câte efecte sunt, câtă lume vine și ne calcă pragul”, a spus președintele CJ Suceava.

El a declarat că își amintește cu plăcere că acest monument UNESCO a fost recunoscut cu zece ani în urmă, în 2010, când era președinte de CJ în primul său mandat, întrucât celelalte monumente au fost recunoscute cu 17 ani mai repede, în 1993.

Flutur a mai amintit și de proiectul „Clopotele Bucovinei”, iar Sucevița are clopote de la vremea construcției, și este interesant ecoul, care dublează sunetul.

„Ne mândrim cu Sucevița, iar noi încercăm să amenajăm drumuri, trasee. Așteptăm pictura exterioară să fie restaurată și să începeți cu „Scara virtuților” pentru că Bucovina are de urcat”, a transmis Flutur ministrului Culturii.


Intră acum și în grupul de