Jucarii oprite de la comercializare inainte de Craciun


Intră acum și în grupul de

Premergător sărbătorilor de iarnă, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava a efectuat acţiuni de control vizând operatorii economici care comercializează jucării, fiind controlate 32 de societăţi. Potrivit comisarului superior al CJPC Suceava, Elena Oanea cele mai multe abateri se referă la lipsa avertismentelor în cazul jucăriilor care pot prezenta pericole, lipsa limitelor de vârstă pentru care sunt destinate sau extinerea acestor limite stabilite de producător de către distribuitorul jucăriilor, lipsa indicaţiilor de utilizare.

„În alte situaţii, acestea sunt marcate pe etichetă sau ambalaj dar nu sunt traduse în limba română. Deasemenea, s-a constatat, la unii dintre comercianţi lipsa afişării preţurilor sau lipsa specificării denumirii producătorului, reprezentantului autorizat sau ale importatorului”, precizează Elena Oanea.

Lipsa indicării grupei de vârstă căreia se adresează jucăriile s-a constata la 4 operatori economici aceştia fiind sancţionaţi cu amenzi, în cuantum total de 9.000 lei.

„Lipsa traducerii în limba română a avertismentelor şi a instrucţiunilor de utilizare am întâlnit-o la 19 comercianţi, de la magazine mixte din mediul rural şi urban până la unele dintre hipermarketurile din Suceava. Faptul este cu atât mai grav cu cât jucăriile comercializate prezentau piese mici, detaşabile care pot fi înghiţite sau introduse în căile respiratorii putându-se ajunge până la asfixiere. Altele prezentau cordoane, muchii şi colţuri ascuţite care pot pune în pericol chiar viaţa copiilor. Pentru această abatere s-au aplicat amenzi contravenţionale în cuantum total de 55.500 lei, dispunându-se şi măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficientelor”, menţionează Elena Oanea.

În urma controalelor efectuate, s-au dispus 24 opriri temporare de la comercializare a 1.085 bucăţi jucării în valoare de 43.753 lei şi s-au aplicat un număr de 33 sancţiuni contravenţionale dintre care 8 avertismente şi 25 amenzi în valoare de 73.300 lei.


Intră acum și în grupul de