Amenzi de jumatate de miliard de lei vechi comerciantilor de piese, baterii si acumulatori auto


Intră acum și în grupul de

Timp de o săptămână, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a efectuat controale la 38 operatori economici care au ca obiect de activitate comercializarea pieselor auto şi a bateriilor şi acumulatorilor auto. Potrivit directorului coordonator adjunct, Elena Oanea comisarii CJPC Suceava au constatat abateri legate de modul de funcţionare a firmelor cu acest obiect de activitate, de modul în care erau informaţi consumatorii privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, de calitatea pieselor auto.

Elena Oanea a precizat că abaterile constate au vizat comercializarea de produse expirate la vopsea auto, silicon, ulei de motor, lipsa înscrierii în certificatele de garanţie a drepturilor consumatorilor aşa cum sunt stabilite prin legislaţia specifică, a caracteristicilor de identificare a produsului sau a duratei medii de utilizare a pieselor auto.

„Legat de informarea consumatorilor s-a constatat lipsa elementelor de identificare şi caracterizare care trebuie obligatoriu să fie înscrise pe produs, etichetă sau ambalaj. De exemplu, lipsa de pe eticheta produsului a principalelor caracteristici tehnice şi calitative ale produsului, neindicarea clasei de precizie, a eventualelor riscuri previzibile, lipsa instrucţiunilor privind mod de asamblare sau montare. S-a mai constatat lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, comercializarea fără ambalaje individuale a pieselor auto, lipsa indicării corecte, vizibile şi neechivoce a preţurilor” mai menţionează directorul coordonator adjunct.

În urma controalelor s-au aplicat un număr de 36 sancţiuni contravenţionale, dintre care 15 avertismente şi 21 amenzi contravenţionale în cuantum de 51.000 lei. Totodată s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficienţelor a unui număr total de 362 piese auto, în valoare de 47.668 lei şi a unui număr de 19 baterii auto în valoare de 4.700 lei.
Potrivit Elenei Oanea, piesele pentru care s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare trebuie trimise celor care le-au furnizat pentru etichetare corespunzătoare, apoi putând fi puse din nou în vânzare.


Intră acum și în grupul de