Acasă Actualitate Amenzi de jumatate de miliard de lei vechi comerciantilor de piese, baterii...

Amenzi de jumatate de miliard de lei vechi comerciantilor de piese, baterii si acumulatori auto


Intră acum și în grupul de

Timp de o săptămână, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a efectuat controale la 38 operatori economici care au ca obiect de activitate comercializarea pieselor auto şi a bateriilor şi acumulatorilor auto. Potrivit directorului coordonator adjunct, Elena Oanea comisarii CJPC Suceava au constatat abateri legate de modul de funcţionare a firmelor cu acest obiect de activitate, de modul în care erau informaţi consumatorii privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, de calitatea pieselor auto.

Elena Oanea a precizat că abaterile constate au vizat comercializarea de produse expirate la vopsea auto, silicon, ulei de motor, lipsa înscrierii în certificatele de garanţie a drepturilor consumatorilor aşa cum sunt stabilite prin legislaţia specifică, a caracteristicilor de identificare a produsului sau a duratei medii de utilizare a pieselor auto.



„Legat de informarea consumatorilor s-a constatat lipsa elementelor de identificare şi caracterizare care trebuie obligatoriu să fie înscrise pe produs, etichetă sau ambalaj. De exemplu, lipsa de pe eticheta produsului a principalelor caracteristici tehnice şi calitative ale produsului, neindicarea clasei de precizie, a eventualelor riscuri previzibile, lipsa instrucţiunilor privind mod de asamblare sau montare. S-a mai constatat lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, comercializarea fără ambalaje individuale a pieselor auto, lipsa indicării corecte, vizibile şi neechivoce a preţurilor” mai menţionează directorul coordonator adjunct.

În urma controalelor s-au aplicat un număr de 36 sancţiuni contravenţionale, dintre care 15 avertismente şi 21 amenzi contravenţionale în cuantum de 51.000 lei. Totodată s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare până la remedierea deficienţelor a unui număr total de 362 piese auto, în valoare de 47.668 lei şi a unui număr de 19 baterii auto în valoare de 4.700 lei.
Potrivit Elenei Oanea, piesele pentru care s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare trebuie trimise celor care le-au furnizat pentru etichetare corespunzătoare, apoi putând fi puse din nou în vânzare.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version