APPA: Zilnic, 51 de locuințe din România sunt jefuite de hoţi şi alte 20 sunt cuprinse de flăcări


Intră acum și în grupul de

2020 continuă să fie marcat de pandemia de Covid-19. Primele luni ale acestui an au adus cu ele primele restricţii de deplasare, primele perioade de carantină şi o modificare fundamentală a „normalului social” de până atunci: românii au fost obligaţi, mai mult ca niciodată, să „stea acasă”, pentru siguranţa lor şi a celor dragi.

„Obligaţi”, aşadar, de virus să se retragă în siguranţa casei lor, românii au redescoperit spaţiul intim şi sigur al locuinţei. Spaţiul casei a fost redefinit, astfel, în „mai mult decât acasă” – locuinţa personală a devenit birou, şcoală, sală de fitness, sală de cinema sau loc pentru „ieşiri” online cu prietenii. Situaţia va continua, cu siguranţă, până în momentul în care omenirea va descoperi o soluţie împotriva noului coronavirus.

În acest context, în care românii realizează cât de importantă este locuinţa lor, aceştia trebuie să înţeleagă şi cum îi poate proteja o asigurare, mai ales în faţa unor ameninţări care nu au dispărut odată cu apariţia pandemiei.

Riscuri care afectează locuinţa: Primele 6 luni ale lui 2020, dincolo de coronavirus

2020 este, cu siguranţă, un an atipic. Din păcate, deşi a apărut o ameninţare nouă, riscurile vechi nu au dispărut. De exemplu, în primele 6 luni ale anului 2020, au fost sesizate 9.235 de infracțiuni de furt din locuințe, arată datele IGPR – Inspectoratul General al Poliţiei Române. Deşi numărul acestora este în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2019, când se înregistraseră 10.901 de astfel de infracțiuni, media este de aproape 51 de locuinţe călcate zilnic de hoţi.

De asemenea, 1.040 de locuinţe şi 629 de anexe gospodăreşti au fost afectate de inundaţii în primele 6 luni ale acestui an, conform datelor IGSU – Inspectoratul General Pentru Situaţii de Urgenţă. Cele mai afectate judeţe au fost Caraş-Severin, Bihor şi Suceava. Ceea ce înseamnă o medie de 6 locuinţe pe zi afectate de ape.

Şi incendiile au continuat, în pofida schimbărilor sociale care au determinat o orientare mai mare către locuinţă sau poate tocmai din această cauză… Din cele 9.115 incendii care au avut loc în primele 6 luni ale acestui an, 3.662 s-au produs la locuinţe, arată datele IGSU. Deşi numărul acestora este în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut, vorbim în continuare de o medie zilnică de aproape 20 de locuinţe cuprinse de flăcări.  Coşurile sau burlanele de fum defecte sau necurăţate, respectiv instalaţiile electrice defecte sau improvizate au fost principalele cauze care au determinat incendiile la locuinţe, provocând 38%, respectiv 22% din aceste incidente. Iar odată cu venirea sezonului rece, creşte riscul unui incendiu.

Cutremurele reprezintă un alt pericol care ameninţă locuinţele românilor. În primele 6 luni ale acestui an, au avut loc 159 de cutremure de intensităţi mici şi medii (cu magnitudini cuprinse între 2 grade şi 5,2 grade pe scara Richter), conform datelor disponibile pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului – INFP. Ajungem, astfel, la o medie de aproape 1 cutremur pe zi, pe teritoriul ţării noastre. La intensităţi mai mari, dar şi în funcţie de o serie de factori, aceste fenomene pot provoca daune locuinţelor.

Gradul de cuprindere în asigurare este scăzut

În contextul actual, un risc care să ne distrugă locuinţa sau o daună majoră reprezintă probleme care ne pot îngreuna viața mai mult decât până acum. O asigurare de locuinţă este o plasă de siguranță accesibilă. Cu toate acestea, 4 din 5 locuințe din România sunt, în continuare, neasigurate.

Ediţia a VIII-a a campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe”, o amplă campanie naţională de informare şi educare a populaţiei, urmăreşte să atragă atenţia românilor asupra necesităţii asigurării propriei case, cea care a devenit un adevărat scut de protecţie în vremea pandemiei.  Casa noastră are grijă de noi, dar noi ce facem pentru ea?

Obiectivele proiectului includ:

  • Creşterea gradului de conştientizare a românilor cu privire la pericolele la care le este expusă locuinţa;
  • Informarea românilor cu privire la formele de protecţie financiară pe care le oferă încheierea unei asigurări obligatorii sau facultative de locuință.

Proiectul este desfăşurat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, cu sprijinul UNSAR – Uniunea Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România şi PAID România.


Intră acum și în grupul de